Helmut Lang

Helmut Lang komt ter wereld in 1956 in Wenen. Zijn ouders scheiden als hij drie jaar is, waardoor hij opgevoed wordt door zijn grootvader, een schoenmaker in de bergen achter Salzburg. Op zijn 21ste , na een vruchteloze zoektocht naar perfect zittende T-shirts en jasjes, besluit hij ze zelf te ontwerpen. Hij opent een modestudio in Wenen in 1977 en specialiseert zich in onconventionele avant-gardekleding. Als deconstructivist kiest Lang vooral voor een stedelijke stijl, waarbij hij goedkope stofjes met luxueuze materialen combineert en de grenzen tussen mannen- en vrouwenkledij doet vervagen.

In 1986 geeft hij in Parijs een eerste, erg succesvolle show. Ook in de jaren negentig kent hij veel navolging. In 1998 verhuist hij naar New York en stelt zijn collectie dat jaar tentoon via internet. In 1999 werkt Lang samen met Prada om boetieks te openen over de hele wereld. Hij is nu een volwaardige modenaam, met een jeanslijn, een parfumdeal met Procter & Gamble en een lederlicentie in aantocht. In augustus 1999 verwerft Prada 51 procent van het Helmut Langbedrijf, in september 2004 wordt de overige 49 procent ook overgenomen. Helmut Lang blijft als creatief directeur van het bedrijf aan de slag.

In januari 2005 kondigt de Pradagroep echter het vertrek van Lang aan wegens meningsverschillen over het runnen van het bedrijf. In maart van dat jaar worden alle winkels van Helmut Lang gesloten, plus de showroom in New York, en stopt Prada met de productie van het merk. In maart 2006 verkoopt Prada Helmut Lang aan Link Theory, een bedrijf in dames- en herenconfectie in Tokio. Helmut Lang zelf zou momenteel in onderhandeling zijn met diverse bedrijven. (GT)

www.helmutlang.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content