Haute couture voor Maria

Het genadebeeld van Maria in de kathedraal van Antwerpen draagt een creatie van Gérald Watelet.

Doorgaans kleedt hij koninginnen en prinsessen. Maar een jaar geleden kreeg Belgisch couturier Gérald Watelet wel een heel speciaal verzoek. Jan Engels, conservator van de Antwerpse Mariagilde, belde hem met de vraag een mantel te ontwerpen voor het genadebeeld van Maria in de kathedraal.

‘Ik was verrast, maar vond het meteen heel leuk en heb het opgevat als een kunstwerk. Het was totaal anders dan het ontwerpen van een gewone jurk, aangezien een beeld niet hoeft te bewegen”, legt Watelet uit aan weekend.be. “Tot nu toe droeg het Mariabeeld altijd donkere kleren. Haar mantels waren oranje, aubergine of groen. Maar voor mij staat Maria voor licht. Ik heb mij dan ook laten inspireren door Notre Dame van Lourdes en haar gehuld in wit en lichtblauw. De cape is gemaakt in dubbele zijde en met de hand beschilderd door Isabel de Borchgrave. De afwerking gebeurde met zilver-en goudkleurige kant”.

Hoeveel de creatie heeft gekost, wil Watelet niet kwijt. “Maar het is wel degelijk een duur ensemble, gemaakt in ons atelier in Parijs. Echte haute couture”.

“Het geld komt van een oude heer die graag een donatie wou doen en discreet wenst te blijven”, legt Jan Engels uit. “Maar ik wil toch benadrukken dat we eenzelfde bedrag inzamelen voor een schoolproject in Benin.”

Het Mariabeeld in een creatie van Gérald Watelet is nog tot 2 februari te zien in de Onze-Lieve-Vrouwlofkapel van de kathedraal van Antwerpen. Mogelijk wordt de periode verlengd.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content