Haute couture: Exuberante ode aan de bloem bij Dior

In Parijs showt een select kransje modehuizen zijn haute couturecollectie voor de winter. Dior bracht een exuberante ode aan de bloem.

In Parijs showt een select kransje van modehuizen dezer dagen zijn haute couturecollectie voor de winter van 2010-2011. De openingsdag was meteen spectaculair. Met een overweldigende ode aan de bloem van Dior.

Elke herinnering aan de crisis leek uitgewist bij John Galliano die gisteren zijn onstuimige haute couture collectie voor Dior voorstelde. Strakke corsetten, swingende rokken en veel veren riepen de extravagantie van Dior’s New Look uit de jaren ’50 op. De collectie voor komende winter leek eigenlijk veeleer een pleidooi voor de lente, met als centraal thema de bloem, een overvloed aan organza en gedurfde contrasterende kleuren. Zo combineerde Galliano een fel rood jasje met een paarse rok met bloemenprints. De modellen droegen touwsandalen met spijkers en sommigen torsten een hoed van geel en rood cellofaan die om het hoofd was gewikkeld als een boeket bloemen, wat deed denken aan de ‘Tulip Line’ van Christian Dior uit 1953.

Galliano’s kledingstukken vormden geen uitzondering op de prestigieuze reputatie van de haute couture. Zo zaten er enkele met de handbeschilderde jurken tussen. Geen wonder dat een haute couture avondjurk al snel 40.000 dollar kost en een pak niet veel minder. Maar zelfs tussen de weelde van Dior waren er enkele sobere momenten, zoals een zachtgrijze rok met zwart wollen jasje dat perfect draagbaar zou kunnen zijn op kantoor.

Wereldwijd zijn er naar schatting 300 klanten voor haute couture. Onder het publiek van Dior gisteren de Amerikaanse acteurs Jessica Alba en Jared Leto, maar ook veel geïnteresseerden uit Hong Kong, Thailand en India.

Ann Heylens.

Bekijk alle haute couturedefilés in Parijs op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content