Haute couture doet crisis vergeten

De crisis leek ver weg tijdens de haute coutureshows maandagavond in Parijs.

Door de dalende verkoop hebben modehuizen gesneden in kosten en jobs, maar de boodschap van nieuwe bescheidenheid heeft de echte jetset, die maandagavond in Parijs de haute couturejurken van Dior en Armani Prive bewonderde, nog niet echt bereikt. Met zevenhonderd waren ze. En ze kwamen op de binnenplaats van het Musée Rodin, waar de shows plaatshadden, aan met lange bontjassen, grote zonnebrillen en stevig uitgewerkte kapsels. Onder anderen actrice Marion Cotillard, rapper Kanye West en Dita Von Teese maakten hun opwachting.

Schilderkunst uit de 17de eeuw.
De haute couturecollectie van John Galliano voor het huis Dior stond in het teken van de zachtheid en weelderigheid van de 17de eeuwse Nederlandse en Vlaamse schilderkunst. Het eerste model voor de lente en zomer van 2009 leek zo uit een schilderij van Vermeer gestapt, met een wit krulkapsel en gele hoepelrok. Daarna volgden de andere silhouetten, met korte bolle rokken, vaak in een blauw dat ook Vermeer graag combineerde met geel. De halssnoeren leken geplukt uit zijn schilderij “Het meisje met de parel” (1667). Veel pofmouwen ook, die de schouders afronden. Met witte kant afgewerkte kragen en mouwen deden dan weer aan de Antwerpse meester Van Dyck denken. Ook gespot: een bustierjurk versierd met blauwe tulpen en een baljurk in Delfts blauw. Typisch Dior waren de wijde rokken en getailleerde jasjes.

Het verre Oosten.
Armani Prive, de haute couturelijn van het Italiaanse modehuis, lonkte naar nieuwe markten met Oosters aandoende creaties. Zo defileerden bijvoorbeeld modellen in paarse en zilveren jurken en pakken met daarop geborduurd, rode Chinese gordijnkwasten. Mouwomslagen en zomen werden naar boven gekeerd, zodat ze het beeld opriepen van de daken van Chinese pagodes.

“Als je bezig bent met reageren op de crisis, dan kan je geen haute couture meer maken”, aldus Giorgio Armani na de show aan persagentschap Reuters. “Haute couture is zoals naar een mooie film kijken. Het behoort tot een andere wereld.”

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content