Handelaars blijven met lente- en zomercollectie zitten door slechte weer

De Meir in Antwerpen © BELGA

Als gevolg van het slechte weer zag 46 procent van de modedetailhandelaars de voorbije weken de verkoop van de lente- en zomercollectie met gemiddeld 8 procent afnemen.

Dat meldt het NSZ, dat bij 275 kleding- en schoenwinkels een bevraging hield. Zowat 37 procent van de winkels meldt dat de verkoop stabiel bleef tegenover vorig jaar. Slechts 17 procent zag de omzet toenemen, zij het met gemiddeld 3 procent.

“Warme winterkledij, broeken, t-shirts met lange mouwen en in mindere mate communiekledij en outfits voor huwelijken vinden op dit moment nog aftrek in de modedetailhandel. Toch verkochten de winkels de afgelopen weken allerminst goed: nagenoeg de helft van alle kleding- en schoenenwinkels zag hun verkoop de afgelopen weken gevoelig afnemen”, aldus het NSZ.

Aanslagen en online markt

De handelaars wijzen met een beschuldigende vinger naar het slechte weer van de afgelopen weken. “Van echt lenteweer is tot nu toe, op een dag of twee na, nog geen sprake geweest, waardoor consumenten ook weinig zin hebben om lente- en zomerkledij en -schoeisel in te slaan”, luidt het. Een aantal handelaars haalt ook de aanslagen van 22 maart en de nasleep daarvan aan als reden voor de dalende verkoop. Opmerkelijk is tegelijk dat modedetailzaken die naast een fysieke winkel ook een webwinkel hebben, betere resultaten kunnen voorleggen dan de louter fysieke winkels.

“Slechts 27 procent van die omnichannel winkels zag hun verkoop afkalven”, aldus NSZ. Hetzelfde geldt voor kleding- en schoenenwinkels die zich binnen een overdekte plaats bevinden, daarvan zag ‘slechts’ 34 procent hun verkoop afnemen. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content