Halterjurk van Marilyn Monroe is meest iconische filmkostuum

De witte halterjurk die Marilyn Monroe droeg in ‘The Seven Year Itch’ is verkozen tot meest iconische filmkostuum aller tijden. Dat schrijft The Telegraph.

De witte halterjurk die Marilyn Monroe droeg in ‘The Seven Year Itch’ is verkozen tot meest iconische filmkostuum aller tijden. Dat schrijft The Telegraph.

De scène waarin Marilyn Monroe boven een luchtrooster gaat staan en haar jurk laat opwaaien, is een van de meest bekende filmscènes ter wereld. Dat de jurk die zo suggestief opwaaide, verkozen is tot meest iconische outfit uit de geschiedenis van de cinema is dan ook niet verwonderlijk. De jurk werd ontworpen door William Travilla voor de komedie uit 1955 en werd al talloze keren gekopieerd sindsdien. Het blonde haar en de rode lippen van Marilyn in combinatie met de witte jurk worden al meer dan vijftig jaar gezien als dé look van de Hollywooddiva.

De rode schoentjes van Dorothy uit ‘The Wizard of Oz’ en de outfit van Olivia Newton-John in Grease wisten de tweede en derde plaats te veroveren.

De rode draad

De enquête die deze resultaten opleverde werd opgesteld door de British Heart Foundation. Deze organisatie wijst erop dat heel wat outfits uit de top tien de kleur rood bevatten. Ze gebruiken de resultaten dan ook om aandacht te vestigen op hun campagne ‘Ramp Up The Red’, die iedereen aanmoedigt om rode make-up, kleding of accessoires te dragen op zeven februari. Op die manier willen ze aandacht schenken aan hartziekten. (LP)

De complete top tien van iconische filmkostuums:

1. Marilyn Monroe’s witte halterjurk in ‘The Seven Year Itch’ (1955)

2. De rode schoentjes van Dorothy in ‘The Wizard of Oz’ (1939)

3. Olivia Newton-John in Grease in haar leren pakje en rode lippenstift. (1978)

4. De witte bikini van Ursula Andress’s in ‘Dr. No’ (1962)

5. De zwarte jurk en parelketting van Audrey Hepburn in ‘Breakfast at Tiffany’s’ (1961)

6. De rode zwempakken van Baywatch (1989-2001)

7. Het rode lederen jasje van Michael Jackson in ‘Thriller’ (1983)

8. De rode jurk van Jessica Rabbit in ‘Who Framed Roger Rabbit?’ (1988)

9. De cut-out jurk die Julia Roberts droeg in ‘Pretty Woman’ (1990)

10. De klassieke jurk van Grace Kelly in ‘Rear Window’ (1954)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content