Grafisch designer Louise Mertens: ‘Ik heb even in Tokio gewoond en die ervaring draag ik nog altijd mee’

© iStock

Een kort gesprek met Louise Mertens (27), grafisch ontwerpster, artdirector en oprichtster van Studio Louise Mertens. Zij staat op nummer 2 in De 30 onder 30 van Knack Weekend.

Louise Mertens
Louise Mertens© GF/LOUISE MERTENS

Het grote publiek leerde haar vorig jaar kennen als ‘de Antwerpse die de cover ontwierp van het boek van Kendall en Kylie Jenner’. Maar Louise Mertens is meer dan dat. In 2014 richtte ze, na een opleiding grafisch vormgeving, haar eigen ontwerpstudio op. “De ene keer word ik gevraagd om een cd-hoes te ontwerpen, de andere om de huisstijl van een nieuw modelabel te bedenken. Mijn stijl omschrijf ik als puur, strak, mysterieus en sensueel. Ik kan uren besteden aan de kleinste details – ook als ik kunstwerken maak, zoals de collagereeks Akane die binnenkort tentoongesteld wordt bij St. Vincents in Antwerpen. Daarvoor liet ik twee bloedmooie Aziatische modellen fotograferen. Nadien bewerkte ik de beelden volgens mijn intuïtie, en gedreven door mijn interesse voor Japanse kunst en minimalisme. Ik woonde ooit enkele maanden in Tokio en die ervaring draag ik nog altijd mee.”

Inspiratie haalt Louise uit mensen die passie en puurheid uitstralen. “Een sterrenchef die naar evenwicht streeft in een gerecht, of een gedreven professor die voor de aula staat: ze kunnen allebei mijn verbeelding prikkelen. Net als kunstenaars als Damien Hirst, of de mensen van het befaamde ontwerpbureau Sagmeister & Walsh in New York, waar ik in 2015 drie maanden stage kon lopen.”

Na een intens 2016 wordt 2017 een jaar van balans. “De opdracht voor de zussen Jenner, en de vele uren zwoegen aan andere projecten, hebben mij mooie, nieuwe opdrachten bezorgd. Ik heb nu meer vrijheid om te kiezen in welke projecten ik mij smijt. Daar kijk ik erg naar uit.”

louisemertens.com

Louise Mertens
Louise Mertens© GF/LOUISE MERTENS
Louise Mertens
Louise Mertens© GF/LOUISE MERTENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content