Gore-Tex bant PFK’s: binnenkort geen gevaarlijke stoffen meer in onze outdoorkleding

Bergbeklimmen © Getty Images/iStockphoto

Het lijkt wel een mop: in heel wat outdoorkledij zitten giftige stoffen. De kleding die we dragen om te genieten van de natuur berokkent diezelfde natuur schade. Het beroemde merk Gore-Tex belooft nu om de gevaarlijke stoffen te weren.

Greenpeace strijdt al geruime tijd tegen de omstreden toxische stoffen zoals PFK’s die in (waterdichte) kleding zitten. Deze giftige stoffen bevinden zich in regenjassen, schoenen, skikleding, slaapzakken, tenten, rugzakken en andere typische outdooritems. Per- en polyfluorkoolwaterstoffen (PFK’s) worden gebruikt om materialen water- en vuilafstotend te maken, maar de complexe chemische stoffen staan bekend omdat sommige soorten kankerverwekkend zijn en de voortplanting en het hormoonsysteem verstoren.

PFK’s werden al ontdekt in afgelegen bergstreken en zelfs in de lever van ijsberen.

In het verslag van Greenpeace legt de organisatie uit dat PFK’s maar moeilijk afbreken en jaren in ons lichaam kunnen blijven rondzwerven. En ook in de natuur verspreiden ze zich: PFK’s werden al ontdekt in afgelegen bergstreken en zelfs in de lever van ijsberen.

De gevaren voor de gezondheid worden tot nu toe niet rechtstreeks in verband gebracht met het dragen van de kleding die PFK’s bevat, maar wel met het inademen van de stoffen of omdat de stoffen in het drinkwater of in ons voedsel terechtkomen. Vooral tijdens het productieproces vervuilen PFT’s het milieu.

Steeds meer wandelaars, joggers, klimmers en skiërs sloten zich aan bij een campagne van Greenpeace om outdoormerken te overtuigen de stoffen niet langer te gebruiken.

Innovatie

Gore-Tex, het bekendste merk van waterdichte membranen in outdoorkleding, kon de luide kritiek niet meer negeren en bant het gebruik van PFK’s. Het merk belooft om tegen 2020 geen PFK’s meer te gebruiken in 85% van het gamma. Drie jaar later zullen de stoffen uit de ganse productieketen verdwenen zijn.

‘Samen met onze leveranciers hebben we ons voorgenomen deze doelstellingen te halen via een agressief innovatieprogramma’, zegt Christian Langer van Gore. ‘We zullen nieuwe waterdichte materialen en membranen ontwikkelen.’ Het bedrijf bekijkt verschillende pistes en wil eind volgend jaar al de eerste PFK-vrije producten aan de consument voorstellen.

Belofte maakt schuld. Externe partijen zullen in de toekomst tests moeten blijven uitvoeren om de doelstellingen van de merken op te volgen.

De kans is groot dat ook andere merken nu volgen en hun productie opschonen. Eerder hadden merken zoals Vaude, Patagonia, Jack Wolfskin en Fjällräven al beloofd om PFK’s te bannen en duurzame alternatieven te ontwikkelen. Andere outdoormerken zullen na de grote speler Gore-Tex ongetwijfeld volgen.

Er bestaan al alternatieven, want in sommige waterdichte items die getest werden kon het testpanel geen PFK’s vinden. Merken klagen vaak dat het moeilijk is om alternatieven te vinden die even efficiënt werken, maar het outdoormerk Pàramo, een PFK-vrij merk, bewijst dat het kan. Externe partijen zullen in de toekomst tests moeten blijven uitvoeren om de beloftes van de merken op te volgen.

Groene toekomst

De ongelooflijke versnelling bewijst dat een sector op relatief korte tijd kan worden getransformeerd

‘Dit is een overwinning voor alle natuurliefhebbers’, zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace. ‘Sinds het begin van onze campagne hebben honderden duizenden outdoorsportliefhebbers samen met ons online gestreden om deze merken aan te sporen geen PFK’s meer te gebruiken.’

‘We zijn er nog niet. Maar de ongelooflijke versnelling op weg naar een buitensportsector zonder gevaarlijke PFK’s bewijst dat een sector op relatief korte tijd kan worden getransformeerd – als de voornaamste actoren bereid zijn om samen verantwoord te handelen’, klinkt het.

Leer hier meer over de Detox campagne van Greenpeace.

Wat met andere materialen?

Fleece is een materiaal dat erg veel voorkomt in outdoorkleding. Het wordt gemaakt van gerecycleerde PET-flessen en daarom vaak gezien als een duurzame oplossing. Maar recente studies tonen aan dat fleece het probleem van de plastic soup niet oplost, maar in stand houdt. Tijdens het slijt- en wasproces van fleece kledingstukken verliezen ze immers microplastic in grote getale. Die komen terecht in de natuur en in de oceaan. Op die manier komen de plastic deeltjes terecht aan het begin van onze voedselketen en op termijn dus ook in het menselijk lichaam.

Bronnen: IPS, Greenpeace, The Guardian

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content