Gloria Sachs overleden

De uitvindster van de Capri-broek is niet meer.

Gloria Sachs, de New Yorkse designer achter het gelijknamige label, is maandag op 85-jarige leeftijd in haar slaap overleden. Ze was meer dan een halve eeuw actief als model, schilder, beeldhouwster en designer.

Smart casual, kwaliteitsstoffen en de Capri-broek: Gloria Sax’ stempel op de modewereld. Samen met ontwerpers als Calvin Klein en John Antony zette ze de typisch New Yorkse sportwearlook op de kaart: nonchalant, ontspannen maar toch chic dankzij het gebruik van luxueuze stoffen.

Na haar studies schone kunsten reisde de jonge Sachs door Europa, op zoek naar ervaring en nieuwe passies. Die vond ze als model voor Balenciaga en Balmain, als leerling bij de Franse schilder Fernand Léger en als hulpje van de architecten Gio Ponti en Franco Albini. Terug in New York ging ze aan de slag als modecoördinator bij Bloomingdale’s en Saks. Later richtte ze ook haar eigen label, Gloria Sachs Designs, op.

Bezige bij

Kwaliteit is altijd een topprioriteit geweest. Sachs stond ervoor bekend nauw samen te werken met stofleveranciers en richtte zelf haar eigen fabriek in Schotland op, waar ze experimenteerde met materialen en patronen. De Capri-broek “ontdekte” ze tijdens haar huwelijksreis op het gelijknamige eiland. Terug thuis introduceerde ze de karakteristieke korte broek in haar collecties. Het was een instant hit, die het modebeeld van een hele generatie zou tekenen.

Ondanks haar hoge leeftijd dacht Sachs nog lang niet aan rust. Deze herfst zou ze naar Shanghai afreizen om een uitwisselingsprogramma tussen Amerikaanse en Chinese modestudenten te organiseren. Een bezige bij, wiens dood zeer onverwacht kwam. (IVDH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content