Gidsencoördinator MoMu Katleen Derijcke over haar liefde voor Belgische mode en design

Katleen Derijcke © -

Ik Koop Belgisch? Katleen Derijcke heeft een voorliefde voor Belgische ontwerpen. Dat is niet onlogisch, aangezien ze gidsencoördinator is van het MoMu Antwerpen en ambassadrice van de MoMu Friends.

Op Ikkoopbelgisch.be vind je meer dan 600 Belgische mode-, accessoire- en woonmerken. Ga op ontdekkingstocht en deel je vondsten met #ikkoopbelgisch. Van 8 september tot 19 oktober kan je terecht bij Juttu voor unieke Belgische mode en design.

Wat heb je met Belgische mode en/of design? Van waar komt de liefde? Is er iemand concreet die jou deze heeft meegegeven?

Katleen Derijcke: Mijn liefde voor Belgische mode dateert al van de jaren tachtig. Ik herinner me levendig de campagne ‘Mode, dit is Belgisch’. Ik keek elk seizoen reikhalzend uit naar het magazine dat erbij hoorde en naar de ontwerpen van Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Walter Van Beirendonck enzovoort. Wat zij deden, vond ik toen heel erg intrigerend. Indertijd woonde ik nog in West-Vlaanderen en droeg ik vrij klassieke (Belgische) mode: Scapa, Andres, A Different Dialogue, Olivier Strelli, … .

Mode heeft me altijd geïnteresseerd en die interesse is ondertussen mijn beroep geworden. 15 jaar geleden verhuisde ik naar Antwerpen en sindsdien werk ik in het ModeMuseum.

Mode heeft me altijd geïnteresseerd en die interesse is ondertussen mijn beroep geworden. Vijftien jaar geleden verhuisde ik naar Antwerpen en sindsdien werk ik in het ModeMuseum. Ik heb heel veel geleerd, zo niet alles, van Linda Loppa, toen nog directrice van het MoMu en hoofd van de ModeAcademie. Heel voorzichtig begon ik Belgische ontwerpers te dragen. Mijn eerste stuk was een jas (tweedehands) van Ann Demeulemeester. Martin Margiela volgde, A.F.Vandevorst, Dries Van Noten, Tim Van Steenbergen, Christian Wijnants,… Ik koop vaak tijdens de solden of stockverkopen.

Hoe omschrijf je je kleding- of woonstijl? Waarvoor val je concreet in kleding of meubels? Waarom grijp je steeds weer naar merken van eigen bodem?

Katleen Derijcke: Ik kies heel bewust voor Belgische mode, wij mogen best wat trotser zijn op wat de Belgen bereikt hebben.

Mijn principe is ‘buy less, shop local’.

Mijn principe is ‘buy less, shop local’. Ik heb daar een heel goed gevoel bij: ik koop minder, beter en bewuster. Mijn interieur en kleerkast liggen in dezelfde lijn: witte muren, met (jawel) Belgische kunst vooral na-oorlogse abstracte kunst, onder andere van de Zero beweging. Onlangs hebben we een nieuwe sofa gekocht en ook deze is van Belgische makelij.

Katleens favoriete jas van Ann Demeulemeester
Katleens favoriete jas van Ann Demeulemeester© –

Waarom grijp je steeds weer naar merken van eigen bodem?

Katleen Derijcke: Wat me altijd opvalt, is hoe tijdloos kledingstukken van lokale ontwerpers zijn. Ik draag nog steeds die jas van Ann Demeulemeester van dertien jaar geleden en krijg er telkens opnieuw complimenten over. Ik kies steeds voor sobere stukken, kleding die je lang kan dragen en eindeloos kan combineren. Iets wat typisch is voor de Belgen denk ik. Door mijn job sta ik middenin de Antwerpse fashion scene, ken ik heel wat ontwerpers persoonlijk en weet ik dat ze met heel veel passie werken. Respect!

Wat me altijd opvalt, is hoe tijdloos kledingstukken van lokale ontwerpers zijn.

Deelt jouw omgeving die liefde? Shoppen ze ook fervent Belgisch of net helemaal niet?

Katleen Derijcke: Ik heb mijn omgeving inderdaad ‘besmet’ met het Belgisch virus: vrienden, familie kopen ondertussen ook al regelmatig Belgisch… Wat ik héél fijn vind.

Waar shop je deze? Heb je vaste merken waar je trouw aan blijft of volg je ook sterk nieuwe merken?

Katleen Derijcke: Belgische mode kopen is heel makkelijk als je in Antwerpen woont. Ik neem me bij deze voor om wat vaker te gaan shoppen bij de jongere generatie zoals bijvoorbeeld Wim Bruynooghe.

Heb je een leuke anekdote met een Belgisch kledingstuk of designitem?

Katleen Derijcke: Een van de eerste keren dat ik Maison Martin Margiela droeg, kwam mijn moeder me achterna met een schaartje om de ‘witte steken’ los te knippen (lacht)!

Katleens favoriete halsketting van Maison Martin Margiela
Katleens favoriete halsketting van Maison Martin Margiela© –

Als je huis in brand zou staan en je mocht één Belgisch item redden, welk zou dat dan zijn?

Katleen Derijcke: Mijn favoriete stuk is een ketting van Maison Martin Margiela gemaakt met gespen. Ik heb enorm veel bewondering voor wat Martin Margiela gedaan heeft en ben dan ook altijd op zoek naar ontwerpen van toen hij nog aan het hoofd stond van MMM.

Welk (iconisch) Belgisch stuk ontbreekt nog in jouw kleerkast of huis?

Katleen Derijcke: Het leren topje van MMM uit 2001, gemaakt van vintage lederen handschoenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content