Gespot: tartanmotief maakt komaf met stoffig imago

Volgende winter maakt het beroemde tartanmotief, misschien beter bekend als ‘de Schotse ruit’, een comeback. Ooit het handelsmerk van de punkbeweging, vandaag een echte modetrend waar iedereen goed mee staat.

Volgende winter maakt het beroemde tartanmotief, misschien beter bekend als ‘de Schotse ruit’, een comeback. Ooit het handelsmerk van de punkbeweging, vandaag een echte modetrend waar iedereen goed mee staat.

Wanneer we de collecties voor het komende modeseizoen (winter 2014-2015) bekijken, dan stellen we vast dat verschillende modelabels ervoor gekozen hebben om het tartanmotief op te nemen in hun assortiment. Zo vind je bij Pepe Jeans enkele donkere jurkjes terug in dit klassieke motief, maar ook Mango, Tommy Hilfiger en New Look brengen kleding met tartanmotief op de markt.

Comeback van de nineties

De comeback van de Schotse ruit is te plaatsen binnen de liefdesgolf voor kleding uit de jaren 90. Op een festival als Rock Werchter zagen we met onze eigen ogen dat bepaalde modetrends uit de nineties opnieuw erg trendy zijn. Denk bijvoorbeeld aan gescheurde jeansshorts in combinatie met een cropped top en laarsjes van Dr. Martens. Maar ook rugzakjes, salopetten en vlechtjes zijn weer helemaal terug.

Onder deze golf van ‘nineties revival’ is ook de Schotse ruit thuis, die in de jaren 90 naar hartenlust werd gedragen. In de jaren 2000 verdween het tartanmotief naar de achtergrond en werd het veeleer als een motief uit de Schotse folklore beschouwd of werd het geassocieerd met de punkers uit de jaren 70 en de rockers uit de jaren 90. De kledij met tartanmotief kwam terecht in de prullenmand of bij Spullenhulp. Maar vandaag is het weer hip om deze ruit te dragen.

De modeindustrie trekt vandaag deze trend van het tartanmotief helemaal open, door het motief aan te bieden in verschillende kleuren en kledingstukken. Zo hoef je geen

‘nineties-chick’, hipster of punker te zijn om met deze trend weg te komen. Vandaag is de tartantrend weggelegd voor iedereen en de modeindustrie doet er alles aan om de Schotse ruit aan

Hoe draag je het tartanmotief?

Volgende winter zal je niet naast het tartanmotief kunnen kijken en de kans is dus bijgevolg groot dat je jezelf misschien wel eens wil wagen aan dit soort jurkjes. De kunst van het dragen van een jurk of blouse met tartanmotief is uitgaan van het principe ‘less is more’. Omdat de jurk vaak al opvallend genoeg is, hoef je niet te overdrijven met accessoires of make-up. Kijk naar de kleur van de jurk en laat je hierdoor inspireren om de look af te werken. Een tartan-jurk vraagt vaak ook om zwaarder schoeisel, zoals bijvoorbeeld zwarte laarsjes. Ook een stoerder vestje, denk jeans of leer, past erg goed bij dit soort kledij. (LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content