Gespot: mannen in de war over kleur van kostuum (en waarom dat niet nodig is)

Blauw is het nieuwe zwart voor de man in maatpak en Barack Obama liep een blauwtje met zijn grijs pak. Het kostuum ging deze week over de tongen. Maar moeten mannen zich wel zorgen maken over hun grijze pak in de kast?

De afgelopen week heeft het kostuum gezorgd voor verwondering en controverse. Zo zijn we onder meer te weten gekomen dat mannen het blauwe kostuum omarmen als een nieuwe klassieker. Barack Obama liep dan weer een blauwtje met zijn grijs kostuum. Dat vraagt om verheldering.

Er wordt eigenlijk te weinig gezegd of geschreven over mannenmode, tenzij in de gespecialiseerde pers, dus wanneer er toch eens discussies ontstaan over mannenkledij, dan spitsen we onze oren. Het mannenkostuum beroerde zelfs onze collega’s van Knack.be. Daar werd naar hartenlust gediscussieerd over kostuumkleuren, van blauw tot rood, en werd er gestemd over het kostuum van de Amerikaanse president Barack Obama.

Kleuren maken de man

Hoe zit het nu eigenlijk met de kleur van het kostuum? Is blauw echt een nieuwe trendkleur en zijn grijze maatpakken absoluut uit den boze? Vergeet die vragen. Deze is belangrijker: waarom maken we het de mannen nodeloos ingewikkeld? Want eigenlijk komt het hier op neer: sinds de ‘uitvinding’ van het kostuum doet een man eigenlijk zo goed als wat hij wil.

Hoewel een man soms moet voldoen aan bepaalde eisen voor een kostuum, denk hierbij bijvoorbeeld aan een trouwkostuum, staan kostuums eigenlijk in teken van de persoonlijke smaak. Een man is zo vrij om te kiezen voor de kleur waarvan hij het meeste houdt en die zijn persoonlijkheid het best weerspiegelt. Uiteraard zijn kleuren ook verbonden aan trends. Nu is bijvoorbeeld blauw in opmars, maar ook kostuums met een seventies-vibe komt van tijd tot tijd weer eens boven water. Het grijze of bruine kostuum is vandaag dan weer van het toneel verdwenen.

Verklap mij je lievelingskleur, en ik zeg wie je bent

Wat wellicht het sleutelelement is in deze discussie, is dat aan elke kleur een perceptie hangt. Elke kleur associëren we met een bepaalde eigenschap of een bepaalde karaktertrek. Zo wordt blauw geassocieerd met betrouwbaarheid, denken we bij rood aan agressiviteit en representeert zwart creativiteit. Grijs zou dan weer veeleer de zakelijke kant van een man onderstrepen.

De commentaar op de vestimentaire keuze van Obama is dan ook deels begrijpelijk. Obama is de man van de zwarte kostuums, van het perfecte maatpak. Wanneer hij dan plots ‘oh stijlbreuk’ verschijnt in een (saai) grijs kostuum, dan is het hek van de dam. De creatieve, goedlachse Obama heeft even plaats moeten ruimen voor de zakelijke en saaie Obama. En dat kwam inderdaad vreemd over.

Maar het weze hem vergeven, want tenslotte is dit wat je moet onthouden (en waarmee je radeloze mannen kan geruststellen): denk niet teveel na bij het passen van een maatpak. Een kostuum dat juist aanvoelt en waar je jezelf in ziet stralen, hoeft geen tweede opinie. De kleur is van belang, net als de snit, maar vooral voor jezelf. Laat trends niet de overhand nemen.

Laura Van Roey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content