Franse ontwerpster Sonia Rykiel overleden

© REUTERS

De Franse modeontwerpster Sonia Rykiel is vannacht overleden op 86-jarige leeftijd. Dat meldt haar dochter Nathalie Rykiel.

De modewereld is in rouw. Vannacht overleed Sonia Rykiel in haar huis in Parijs aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson.

De als Sonia Fils geboren Parisienne raakte bekend in de jaren ’60 met haar kledij die vrouwen meer vrijheid moest geven en een luide stem was in de strijd tegen de bh en het korset. Een van de fans van het eerste uur was de actrice Audrey Hepburn. Later werd ze een van de meest toonaangevende figuren in de Franse mode en kreeg ze onder meer de titel van ‘koningin van het breigoed’.

Het merk Rykiel raakte bekend over de hele wereld. In 2009 maakte ze nog een lingerielijn voor H&M en haar 40-jarig jubileum werd uitgebreid gevierd met een speciale modeshow waarin niet alleen Rykiels ontwerpen werden getoond, maar ook enkele unieke creaties van collega-ontwerpers volgens de ideeën van Rykiel.

Pionier

Het Elysée heeft al een bericht uitgezonden om haar te eren als “vrije vrouw en pionier die haar spoor heeft nagelaten. Ze heeft niet enkel de mode uitgevonden, maar ook een attitude, een manier van leven en van zijn, en ze heeft vrouwen een bewegingsvrijheid geboden die ze voordien nog niet hadden.” (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content