Frans-Tunesische modeontwerper Azzedine Alaïa overleden

© AFP

De Frans-Tunesische modeontwerper Azzedine Alaïa is op 77-jarige leeftijd gestorven.

Dat is vernomen bij de Franse sectorfederatie voor de mode, die een bericht van de krant Le Point bevestigt.

Azzedine Alaïa brak door in de jaren tachtig en staat bekend voor zijn tijdloze jurken die het vrouwenlichaam accentueren. Hij was een atypische persoonlijkheid in Parijs. Zo plande hij zijn modeshows buiten de hectische Fashion weeks en deed hij dat zonder al te veel spektakel.

De in 1939 in Tunesië geboren en in Parijs levende couturier Azzedine Alaïa was een van de belangrijkste en meest bewonderde figuren in de modewereld. Tijdens zijn studie sculptuur raakt hij gefascineerd door mode en kopieert hij zijn favoriete ontwerpers Madeleine Vionnet en Balenciaga.

In 1957 zet hij in Parijs zijn eerste stapjes als ontwerper. Na vijf dagen bij Dior, vertrekt hij voor twee seizoenen naar Guy Laroche. Daarna gaat hij naar Thierry Mugler tot in de late jaren ’70. In 1980 lanceert hij zijn eerste collectie met het Alaïa-label. Na de show doet de Belgische trendspotter Brigitte Jeurissen enthousiast haar eerste bestelling voor haar zaak in Hasselt. In 1988 heeft hij boetieks in Beverly Hills, New York en Parijs.

King of Cling

Zijn prachtige strakke japonnen tooiden de verleidelijkste en aantrekkelijkste vrouwen ter wereld, onder wie Grace Jones, Madonna, Raquel Welch en Michelle Obama. Voor Tina Turner ontwierp hij in 1985 de gouden pareljurk voor haar grote ‘Private Dancer’ comeback. Naomi Campbell en Cindy Crawford defileerden in het begin van hun carrière haast gratis, in ruil voor kleren.

Tijdens de Bicentennaire van de Franse Revolutie in 1989 maakt Jessye Norman een overgetelijke indruk wanneer ze de Marseillaise zingt in een Franse vlag jurk ontworpen door Alaïa en in in 2016 ontwerpt Alaïa de kostuums voor de dansers van het Ballet Vlaanderen voor de voorstelling Shahrazad.

Alaïa’s stijl is erg herkenbaar. In leder, viscose of breiwerk: zijn silhouetten zijn supervrouwelijk, de kleuren veelal donker en de ontwerpen uitgewerkt in ongebruikelijke technieken en materialen. Zijn nauwsluitende creaties ogen bijna als een tweede huid en dat bezorgt hem de bijnaam ‘King of Cling’. Hij is praktisch de uitvinder van het stretch mini jurkje, de lycra wielerbroeken en de bodysuit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content