Fins ontwerperstrio kaapt hoofdprijs weg in Hyères

Een ingebeelde stam stedelijke nomaden in een utopische maatschappij van de toekomst, vormde de inspiratie voor de mannencollectie.

Een driekoppig vrouwelijk ontwerpersteam bestaande uit Siiri Raasakka, Tiia Siren en Elina Laitinen, kaapte de hoofdprijs weg op het Internationale Festival voor mode en fotografie in Hyères.Stedelijke nomaden, die in een utopische maatschappij van de toekomst leven, vormden de inspiratie voor hun mannencollectie.

De Finse mode-ontwerpsters overtuigden de jury – voorgezeten door de Japanse mode-ontwerper Yohji Yamamoto – en verzilverden de hoofdprijs, die gesponsord wordt door L’Oréal, ter waarde van 15.000 euro. De drie ontwerpsters leerden elkaar kennen op de schoolbanken van de Aalto Universiteit in Helsinki.

Jurylid Terry Jones en oprichter van het Britse cultuurmagazine i-D was laaiend enthousiast over de mannencollectie van de drie Finse mode-ontwerpsters. “Deze drie meisjes representeren de jeugd en energie die de laatste drie jaar – of misschien al langer – aan het groeien is. De mode-industrie wachtte de explosie en de erkenning van die energie in spanning af.”

Stedelijke nomaden in fluorescerende outfits

Zelf verklaarden de vrouwen dat ze voor hun mannencollectie een ingebeelde stam stedelijke nomaden in een utopische maatschappij van de toekomst in gedachten hadden. De mannequins, getooid in felgekleurde kostuums met fluorescerende lichtstokjes als accessoire, leken wel van een raveparty ontsnapt te zijn. Een sweater die met de hand geborduurde Swarovski-elementen bevatte, woog 25 kilo. Een eeuwenoude Finse techniek voor het vlechten van tapijten vormde de basis voor een cardigan, die op de schouders versierd was met een hoop kleurrijke draden en fluorescerende lichtstokjes.

De Canadese mode-ontwerper Steven Tai won de 15.000 euro bedragende Chloé-prijs, die dit jaar in het leven geroepen werd door het Franse modehuis. Ragne Kikas uit Estland won de Première Vision, die op zijn beurt op 10.000 euro geschat wordt.(JK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content