Finn Juhl zomert in Kopenhagen

Om zijn geboortejaar te herdenken kan je in het museum van Ordrupgaard een tentoonstelling over deze designmeister bewonderen.

Reis je naar Denemarken en ben je tuk op design? Dan moet je beslist even stoppen in Kopenhagen waar de beroemde Deense ontwerper Finn Juhl zijn eeuwfeest viert.

Kenners noemen Finn Juhl (1912 – 1989) in één adem met zijn grote designbroers Poul Kjaerholm en Hans Wegner. We publiceerden hem onlangs in Knack Weekend als de vader van de Deense design. Al bijna voor de Twee Wereldoorlog koos hij voor de moderne vormgeving en was zo, inderdaad, de voorloper van de naoorlogse generatie. Zijn teakhoutenmeubels zijn weer in en tal van modellen worden door de firma Onecollection opnieuw gefabriceerd. Om zijn geboortejaar te herdenken kan je in het museum van Ordrupgaard een tentoonstelling over deze designmeister bewonderen. Je kunt er ook een kijkje nemen in zijn woning. Maar nu krijgt hij extra aandacht in Kopenhagen zelf, in de Galleri Feldt (Nordre Toldbod 23), in het toeristische hart van de stad, nabij de Gefion fontein. Deze designgalerie laat meubels van zijn tijdgenoten zien, zoals Wegner en Kjaerholm, met de volledige Juhl collectie van Onecollection. Ben je in Kopenhagen, wip dan even binnen, deze galerie is een must.

Piet Swimberghe

De expo in Ordrupgaard loopt tot 31 augustus. Voor meer informatie kan je terecht bij Gallerie Feldt of de website van One Collection.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content