Filmfestival van Cannes in de ban van ‘Flatgate’

© Reuters

Het Cannes-festival kreeg dit jaar het label ‘year of La Femme’ maar het heeft zich nu, ironisch genoeg, flink in de voet geschoten. Genodigden werden de toegang tot filmvertoningen ontzegd omdat ze sandalen zonder hakken droegen.

Verschillende vrouwen werden geweigerd aan de ingang van verschillende gala-screenings omdat zij geen hoge hakken droegen. Zo ook bij de vertoning van Carol, een lesbische romance alomgeprezen voor haar vrouwelijke cast en vrouwelijke producers. Niet echt in lijn dus met ‘year of La Femme’. Bij de persconferentie van Sicariovertelde Emily Blunt dat ze het “erg teleurstellend” vond dat de festivalorganisatie mensen dwingt om hoge hakken te dragen.

Onlogisch beleid

Er is ook niet echt een touw aan het beleid vast te knopen. Een bron vertelde aan the Hollywood Reporter dat “de regels in de afgelopen jaren niet zijn veranderd, vrouwen moeten een formele jurk dragen.” Er wordt alleen niet specifiek iets gezegd over schoenen. Ook zijn er gewoon vrouwen gezien die – enigszins verborgen onder hun jurk – gewoon platte schoenen droegen. Een onder hen had zelfs leren instappers aan met rode hartjes-sokken.

Het dragen van hakken is geen sinecure. Afgelopen zondag struikelde hoofdrolspeelsterRooney Mara op de rode loper van Carol terwijl zij hoge hakken aanhad.

Ook mannen

Niet alleen de vrouwen zijn overigens de dupe van het vreemde schoenenbeleid van het filmfestival. Een van de journalisten werd geweigerd bij de screening van La Tete Haute omdat hij glitter instappers aanhad, “black only” benadrukte de beveiliger. Later op de avond zouden echter mensen gezien zijn met bootschoenen en bruine hakken. Acteur Sun Zu Yangstaat zelf op de foto in een glitterpak, met prachtige bijpassende schoenen.

Festivaldirecteur Thierry Fremaux ontkende dat een ‘hoge hakkenbeleid’ wordt gehanteerd op het festival. In een reactie op een aantal vragen liet hij in een tweet hetvolgende weten: “Het gerucht dat vrouwen perse hoge hakken aan moeten op het festival is ongegrond.”

(MvdW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content