Fast fashion op zijn Zuid-Afrikaans
Een week om een collectie te maken: dat was de uitdaging die de Zuid-Afrikaanse ontwerper Clive Rundle aanging. Gelegenheidsmodel Sandrine toonde het resultaat.
Een week om een collectie te maken: dat was de uitdaging die de Zuid-Afrikaanse ontwerper Clive Rundle aanging. Gelegenheidsmodel Sandrine toonde gisteren het resultaat in Brussel.
Clive Rundle is een vaste waarde in de Zuid-Afrikaanse modewereld: de ontwerper opende in ’88 al een winkel in Johannesburg, waar hij ook zijn mode-opleiding genoot, en toont zijn seizoenscollectie sinds ’94 op de lokale modeweek. Deze week probeerde hij in België het onmogelijke te realiseren: een collectie ontwerpen op minder dan een week tijd.
Rundle werd naar ons land uitgenodigd door Designers Against Aids, de non-profitorganisatie waarvoor de ontwerper – een van de vele ondertussen – een T-shirt aanleverde, en door addictlab, het creatieve platform van Jan Van Mol. De voormalige reclamemaker verhuisde in 2007 voor drie jaar naar Zuid-Afrika, waar hij kennismaakte met Rundle en zijn werk.
Afrikaanse creativiteit
“Clive combineert technische virtuositeit met een volwassen kijk op mode en een optimistische aanpak”, zegt Van Mol, die ook de Afrikaanse creativiteit ging bewonderen. Zeker nu in nagenoeg alle sectoren de productiemethoden ter discussie staan.
“In Afrika beschikken creatieve talenten doorgaans over heel wat minder middelen dan we in het Westen gewoon zijn, maar dat levert verrassende resultaten op”, aldus Van Mol. Op de jongste Zuid-Afrikaanse modeweek sprak directeur Lucilla Booyzen zich trouwens nog positief uit over ’s lands jonge, maar bloeiende mode-industrie.
Belgische verblijf
Rundle arriveerde op drie oktober in Parijs. Een dag later al zocht hij de stoffen uit bij Gysemans Clothing Industry in Rotselaar, de fabrikant van talloze (Belgische) kledingcollecties. Nadien ging Rundle aan de slag in zijn tijdelijke atelier in designcentrum De Winkelhaak in Antwerpen.
Gisterenavond stelde hij het resultaat van zijn Belgische verblijf voor in Brussel. Gelegenheidsmodel Sandrine toonde er een dozijn ontwerpen van Rundle, die allen van hetzelfde basispatroon vertrokken en op de paspop telkens in een ander kledingstuk uitmondden.
Verkoopbare kleding
Van kritiek op de modewereld is geen sprake, zei de ontwerper backstage: “Dit zijn geen verkoopbare stukken die zo in de winkel kunnen. Die vergen uiteraard meer werk. Anderzijds staat deze opdracht niet zo ver van mijn dagelijkse realiteit.
Als Zuid-Afrikaans ontwerper heb ik mijn ganse leven niets anders dan beperkingen gekend. En zelfs ik verbaas me nog altijd over de mogelijkheden. Ook nu weer: voor ik het wist had ik toch een leuk jasje, een broek of een rok in handen.”
U kunt de ontwerper hier aan het werk zien.
Wim Denolf
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier