Fashion Week: Parijs versus Londen

Het halfjaarlijkse mode circus is in volle gang. Reden voor Stylight om de twee modesteden Londen en Parijs tegenover elkaar te zetten. Wie zit er front row, welke drankjes drinken we en hoe overleven we alle shows?

De locatie, shows en sfeer

Parijs wint het qua historie. De eerste officiële modeweek werd in 1973 georganiseerd (vanaf 1945 werden er reeds couture shows georganiseerd). Grote modehuizen als Chanel en Balmain showen in de Franse modestad ieder seizoen hun nieuwe collecties. Karl Lagerfeld weet elk seizoen weer het Beaux Arts gebouw uit 1897, le Grand Palais, te transformeren in een totale Chanel omgeving (denk: supermarkt, vliegveld of café). Dit jaar is ook Givenchy weer terug en showt hun AW collectie in hun thuisbasis. Tenslotte wordt de eerste collectie van Dior zonder Raf Simons op 4 maart getoond. Talent van eigen bodem zoals Iris van Herpen is dan ook in goed gezelschap in Parijs.

Londen Fashion Week (sinds 1984) kent een jongere, meer edgy sfeer. Niet in de laatste plaats door de locatie: Brewer Street Car Park in het nog altijd hippe Soho. Gevestigde namen als Vivienne Westwood en Burberry delen in die voormalige autogarage de catwalk met jonge talenten en ook Topshop showt er. In totaal kiezen meer dan 80 merken en ontwerpers dit seizoen voor Londen: Mulberry showt voor het eerst sinds 2013 weer en schoenenlabel Charlotte Olympia verschijnt voor het eerst op de catwalk. En er gaan verhalen rond dat Kayne West een verrassingsoptreden zal verzorgen…

In de woorden van LFW-ganger Alexa Chung is Londen Fashion Week een totaal andere ervaring: minder commercieel en de streetstyle looks hebben een humoristische ondertoon. Volgens outsiders gelden ze bovendien als vernieuwend en origineel. Net iets anders dan de meer klassieke maar eveneens fashionable outfits van Inès de la Fressange en co.

Celebrities, armcandy en meer

Qua celebrities hebben beiden steden fans. Wat we zeker weten is dat we zowel in Parijs als in Londen de nieuwste it-bag van dit moment zullen spotten, de Gucci Dionysus aan de arm van Cara Delevingne, Kendall Jenner en Alexa.

Tenslotte vragen we ons af waar Derek Zoolander en Hansel zullen opduiken. Wie weet doet Derek nog een walkoff met Cara maar dan voor Buckinham Palace in plaats van de Eiffeltoren. Of maakt hij een selfie – met Blue Steel look – met haar wassen zusje of die van Kendall in Madame Tussaud. Die worden aan de vooravond van LFW namelijk onthuld. Met ook nog het 100-jarige bestaan van de Britse Vogue en de expo in de National Portrait Gallery, moeten we stellen dat Londen dit AW seizoen, Parijs het nakijken geeft. Tenzij Derek en co een nog betere stunt uithalen dan vorig jaar tijdens de Valentino show in Parijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content