Expositie over Schiaparelli en Prada geopend

© Condé Nast

De expositie is open voor het grote publiek in het Met in New York.

Met een schitterend evenement én het nieuws dat modehuis Schiaparelli terugkeert, is de expositie over Elsa Schiaparelli en Miuccia Prada geopend in New York.

De expositie ging naar jaarlijkse gewoonte officieel van start met het Costume Institute Gala in New York. Naast dit glamoureuze evenement raakte ook eerder bekend dat modehuis Schiaparelli opnieuw de deuren zal openen in Parijs.

Een vergelijking van de twee modehuizen

Dit allemaal naar aanleiding van de expositie ‘Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations’ in het New Yorkse Metropolitan Museum of Art. De tentoonstelling verkent de verschillen en gelijkenissen tussen deze twee invloedrijke Italiaanse ontwerpers. Curators Harold Koda en Andrew Bolton hebben zich laten inspireren door het satirische interview van Miguel Covarrubia in de jaren ’30 voor het toonaangevend magazine Vanity Fair.

“Gezien de rol dat het Surrealisme en andere kunststrekkingen hebben gespeeld in de ontwerpen van Schiaparelli en Prada leek het ons maar logisch dat hun creaties tentoongesteld worden in het Met”, aldus Thomas P. Campbell, CEO van The Metropolitan Museum of Art.

Meer dan 100 ontwerpen en accessoires te bewonderen

Op de tentoonstelling zijn ongeveer 100 ontwerpen en 40 accessoires te bewonderen, ontworpen door zowel Elsa Schiaparelli in de periode van de jaren ’20 tot de vroege jaren ’50 als door Miuccia Prada in de late jaren ’80 tot vandaag. Er worden ook korte videofragmenten getoond waarin Miuccia en Elsa – gespeeld door Judy Davis – gesprekken hebben over de modewereld. Je zal het gevoel hebben mee te mogen luisteren met twee van de meest invloedrijke vrouwen in de modewereld.

In totaal zijn er zeven zalen met elk een apart thema. De zaal ‘Waist Up/Waist Down’ kijkt enerzijds naar het decoratieve gebruik van details door Schiaparelli in de jaren ’30 en anderzijds naar de focus van Prada op kledij als uitdrukking van moderniteit en vrouwelijkheid. Een subsectie van deze zaal heet ‘Neck Up/Knees Down’ en toont verschillende accessoires. Verder zijn er ook de zalen ‘Ugly Chic’, ‘Hard Chic’, ‘Naïf Chic’ en ‘Classical Body’, ‘Exotic Body’ en ‘Surreal Body’.

Schiaparelli werkte in Parijs van midden jaren 1920 tot 1954 en werd geassioceerd met de surrealistische beweging. Prada heeft een diploma in politieke wetenschappen en nam de familiezaak over in 1978. Zij focust op mode die de eclectische natuur van het postmodernisme reflecteert. (RDM)

De expositie ‘Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations’ is te bezichtigen van 10 mei tot 19 augustus, 2012 in het Metropolitan Museum of Art in New York.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content