Expo vijftien jaar Hussein Chalayan

Het Design Museum in Londen exposeert de resultaten van vijftien jaar vestimentair geÔxperimenteer door ontwerper Hussein Chalayan.

Het Design Museum in Londen exposeert de resultaten van vijftien jaar vestimentair geÔxperimenteer door ontwerper Hussein Chalayan.

De meeste ontwerpers zijn in wezen nostalgisch: om de mode van morgen te maken, putten ze uit het verleden. Hussein Chalayan, de Brit met Turks-Cypriotische roots, kijkt grotendeels vooruit. Een aantal jaren geleden verbaasde hij de modesector met zijn mechanische jurken. Die konden van op afstand worden vervormd. Chalayan gebruikte nieuwe technologieÔn, maar oude vormen. Het experiment was niet echt een succes: de collectie raakte nooit voorbij het stadium van prototypes. Maar Chalayan maakte er wel indruk mee, tot in de hoogste regionen van de mode. Sinds vorig jaar is de ontwerper artistiek directeur van de Duitse sportartikelenfabrikant Puma.

De tentoonstelling in Londen staat niet alleen stil bij de technologisch vooruitstrevende aanpak van Chalayan, maar onderzoekt ook thema’s die zijn werk hebben beïnvloed, culturele identiteit en migratie bijvoorbeeld. Bij de hoogtepunten van de expo rekenen we de collectie Afterwords (uit 2000), een experiment met draagbare architectuur (lichtgewicht meubelen als kledingstukken). Airborne huwt mode en ledtechnologie, met als resultaat een kerstboomjurk met niet minder dan vijftienduizend flikkerende lampjes. En dan is er ook nog Before Minus Now, een jurk gemaakt van technologie en materialen die zijn ontwikkeld voor de luchtvaartindustrie en met afstandsbediening te veranderen van vorm.

Zijn laatste defilé, in oktober in de catacomben van het sportcomplex van Bercy, was een van de meest adembenemende van het seizoen. Chalayan zei dat de collectie ging over snelheid, en hoe snelheid uiteindelijk resulteert in ongelukken. Hij werkte met prints van autowrakken en glas, maar ook met glazen scherven. En de soundtrack werd live verzorgd, door assistenten die over de randen van wijnglazen wreven. De show eindigde met het luid versterkte verbrijzelen van diezelfde glazen: mode met een bang. Maar wat een mode.

Jesse Brouns.

Hussein Chalayan, Design Museum, Londen, van 22 januari tot 17 mei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content