Expo: Mediteren tussen letters en symbolen in Brugge

In een van de mooiste particuliere middeleeuwse woningen van Brugge hou je nu even halt voor een kalligrafische meditatie. Bewoner Jan Broes laat je er zijn prachtige collectie van kalligrafische kunstwerken zien.

In een van de mooiste particuliere middeleeuwse woningen van Brugge hou je nu even halt voor een kalligrafische meditatie. Bewoner Jan Broes laat je er zijn prachtige collectie van kalligrafische kunstwerken zien. Onder kalligrafen is Jan Broes geen onbekende. Hij organiseerde vroeger al enkele schitterende tentoonstellingen waarvoor hij kalligrafen uit heel Europa uitnodigde. Hij zette dan de deuren van zijn huis open en liet je de hele collectie zien die overal werd geëxposeerd, tot in de tuin toe. Broes bewoont bovendien een van de mooiste huizen van de stad. Zijn vijftiende-eeuwse pand in de Oude Zomerstraat, een doodlopend straatje nabij de musea, is een parel. Het gebouw lijkt zo weggeplukt uit een stadsgezicht van de Vlaamse Primitieven. Achter de gotische gevel gaat een authentiek interieur schuil met eeuwenoude balken en schouwen. Het gebouw is op zich een lapidair monument.

Jan Broes telt onder zijn vrienden heel wat kalligrafen. Uiteindelijk ging hij hun werk ook exposeren in de woning. Het huis is een gedroomde plek om zoiets als kalligrafie te bewonderen. Er hangt een beetje een kloostersfeer waardoor je op een meditatieve manier geniet van wat hij toont. Bij vroegere exposities nodigde Broes de kunstenaars uit. Ondertussen legde hij zelf een riante verzameling aan van kalligrafische kunstwerken van steen, papier, glas, hout en metaal. Met de expo “De Collectie” laat hij ons genieten van zijn persoonlijke verzameling. Laat dit een reden zijn om Brugge te bezoeken.

De expo loopt tot en met 21 september en is dagelijks open van 10 tot 12 en van 14 tot 18u, Oude Zomerstraat 2 te 8000 Brugge.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content