Expo Footprint toont verbeeldingskracht en emotionele waarde van schoenen in de mode

© Frederic Uyttenhove

Het MoMu pakt opnieuw uit met een indrukwekkende expo. Met ‘Footprint’ trekken ze hun stoute schoenen aan en tonen ze voor het eerst enkel schoenen onder het motto ‘Anything can be a shoe’. Geert Bruloot en Eddy Michiels, eigenaars van Coccodrillo, zijn curatoren van dienst en betoveren ons met innoverende, ontroerende en inspirerende ontwerpen.

Bekijk de beelden van de expo hier.

Gedurende meer dan dertig jaar verzamelde het team Bruloot-Michiels mooie, interessante en vernieuwende schoenen voor hun winkel Coccodrillo, maar ook voor zichzelf. De partners gaven de schoenen in langdurige bruikleen aan het MoMu, wat deze expo inspireerde. Aangevuld met meer dan vijfhonderd topstukken uit archieven, musea en private collecties vormt de verzameling een indrukwekkende collectie.

Wij mochten de tentoonstelling bewonderen onder het goedkeurende oog van Geert Bruloot himself. Als er iemand gepassioneerd kan vertellen over schoenen, is hij het wel. Het is geen wonder dat Geert Bruloot curator is van deze expo na jarenlange oefening als curator van zijn eigen schoenwinkel en het kweken van een getraind arendsoog als het aankomt op vernieuwende schoenen. ‘Ik heb geen favoriete ontwerpen, ik ben begeesterd door alles wat hier te zien valt en dat wil ik delen.’

De kracht van emotie

De tentoonstelling ‘Footprint – Het spoor van schoenen in de mode’ loodst de bezoeker langs baanbrekende schoenontwerpen uit de 20ste en 21ste eeuw. Stuk voor stuk verfijnden en vernieuwden de designers met hun ontwerpen de mode. Het uitgangspunt van de expo is ‘emotie’. Een eigenschap die de mode vandaag de dag een beetje is kwijtgeraakt volgens Bruloot.

Verwacht je niet aan technische of historische uitleg wanneer je de zalen doorwandelt. De tentoonstelling werd opgedeeld aan de hand van thema’s zoals Pop, Barok, Glamour, Fetisj, Space Age, maar ook namen zoals Dirk Bikkembergs, Roger Vivier, Manolo Blahnik en Ann Demeulemeester kregen hun eigen uitstalraam. Van hedendaagse sneakers tot torenhoge hakken of zelfs ondraagbare pareltjes: als ze tot de verbeelding spreken, vind je ze terug in deze tentoonstelling.

Geert Bruloot – Zoals Sergei Diaghilev , de impresario van de ballets russes, in 1917 tegen Cocteau zei: “Amaze me!”, zo nodigen we de bezoeker uit om mee te reizen en zich te laten verwonderen.

Prikkelend jong

Een pluim voor Dodi Espinoza, scenograaf van dienst, die de aankleding mocht voorzien. Dankzij het gebruik van filmbeelden, kunst en muziek wordt de tentoonstelling een totaalervaring. Het museum werd getransformeerd tot een schoenenwalhalla, waarbij iedere kamer nieuwe verrassingen in petto heeft. Kijk goed rond u en vergeet ook de vloer niet in de gaten te houden.

Opstand

Dat er een kamer rond rebellie werd gebouwd is geen toeval. Geert Bruloot was jong in de tijd dat jongeren nog op straat kwamen om het onrecht in de wereld aan te kaarten: ‘Het modesysteem is zichzelf aan het verstikken. Tegenwoordig draait mode om producten en verkoop in plaats van om emoties. Het is fantastisch dat de jeugd mooie, goedkope kleren kan kopen, maar we moeten ons afvragen tegen welke prijs? De snelheid die de mode beheerst zal de dood betekenen van het systeem. We moeten die snelheid afremmen en slavernij niet blijven steunen. Ik ben voorstander van minder, maar beter.’

Laat deze tentoonstelling dus ook een viering van vakmanschap en schoonheid zijn, een inspiratie voor zowel ontwerpers als consumenten. Geef creatievelingen de tijd creatief te zijn en stop met klanten te pushen om steeds meer te kopen.

Klinkende namen

De expo bevat vroeg en iconisch werk van Prada, Maison Margiela, Dirk Bikkembergs, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, A.F. Vandevorst, Manolo Blahnik, Christian Louboutin, Tokio Kumagaï, Roger Vivier, J.W. Anderson, Balenciaga, André Perugia, Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Salvatore Ferragamo, Patrick Cox, Raf Simons, Azzedine Alaïa en vele anderen.

FootPrint, het spoor van schoenen in de mode, inspirerend en baanbrekend schoenenontwerp in de 20ste en 21ste eeuw, van 3 september 2015 tot 14 februari 2016, MoMu Antwerpen, www.momu.be

Het boek FootPrint, the tracks of shoes in fashion is geen klassieke tentoonstellingscatalogus. In het werk vinden we interviews met toonaangevende en iconische schoenenontwerpers. Het boek ontsproot aan de breinen van Geert Bruloot, Dodi Espinoza en Hettie Judah. Kostprijs: 55 euro, uitgegeven door Lannoo.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content