Expo Belgische meubels in Atomium

© Kristien Daem

Architecten ontwerpen graag meubels, stelt Thierry Bélenger, curator van de expo Mobilia in het Atomium, die meubels toont uit de afgelopen eeuw ontworpen door Belgische architecten.

Architecten ontwerpen graag meubels, stelt Thierry Belenger, die samen met Erik Haemers curator is van de expo Mobilia in het Atomium. Deze expo toont meubels uit de afgelopen eeuw ontworpen door Belgische architecten.

De expo overlapt een periode van de art nouveau tot nu, met zowel meubels van Horta als van Glenn Sestig, Vincent Van Duysen, bOb Van Reeth en Stéphane Beel. We zouden bijna vergeten dat architecten altijd al stiekem meubels hebben ontworpen, meestal bedoeld voor één project en zelden op grote schaal geproduceerd, waardoor je ze nooit ziet. Tenzij een verzamelaar als Thierry Belenger, met een passie voor design, ze samenbrengt, bovendien op een bijzondere plek, in het Atomium. In deze collectie bewonder je onder meer meubels van de B-Architecten, Claire Bataille en Paul Ibens, Renaat Braem, Huib Hoste, Juliaan Lampens en Serrurier-Bovy. Telkens wordt ook het huis getoond waarvoor elk meubel ontworpen werd.

Het is de bedoeling om de link tussen de architectuur en de design te onderstrepen. We zouden immers bijna vergeten, aldus Belenger en Haemers, dat design en architectuur geen van elkaar gescheiden disciplines zijn, wel in tegendeel. De beroemdste designers zijn immers quasi altijd ook architect geweest.

Piet Swimberghe

De originele expo Mobilia loopt van 12 februari tot 15 juni, www.atomium.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content