Exclusief: Achter de schermen bij J.W. Anderson op London Fashion Week

Backstage rondhangen bij J.W. Anderson betekent versteld staan van het talent en het warm krijgen van de bedrijvigheid, haardrogers en de verschijning van de ontwerper.

Weekend.be mocht een kijkje nemen achter de schermen van de show van J.W. Anderson in het Central Saint Martins gebouw in London. Bekijk hier de volledige beeldreportage.

De haar- en make-upartiesten gaven een woordje uitleg bij de looks die ze kozen voor de modellen en J.W. Anderson kwam ook even piepen.

Aristocratische paardenstaarten

Voor het haar werd geopteerd voor een erg simpele, chique look. Ook werd erop toegezien dat het kapsel niet te jong oogde. De zomervrouw van J.W. Anderson is immers volwassen en een tikje bourgeois. Daar hoorde volgens de haarartiesten een strakke, lage paardenstaart bij. Dit soort kapsels worden meestal ingeschakeld voor modeshows van wintercollecties, maar Anderson wilde geen romantische of grungy vrouwen neerzetten dit seizoen.

Er werd gekozen voor een minimalistisch kapsel dat geen persoonlijkheid uitstraalt, maar er wel uitziet alsof de draagster ervan er veel moeite in heeft gestopt. De haarverantwoordelijken kregen dan ook de opdracht om met een kapsel op de proppen te komen dat een stijlvolle, aristocratische vrouw uit Parijs zou dragen. Het onnatuurlijke perfecte karakter ervan sluit aan bij de moeite die deze vrouw wil doen om tiptop voor de dag te komen. ‘Volgens de ontwerper zou deze vrouw erg veel geld besteden aan haar kapsel,’ aldus de haarartiest van dienst. De buitenaardse perfectie van de look werd gecreëerd met L’oreal tecni art full, haardrogers en de bedreven handen van de haarartiesten.

Wie kiest voor een hard, strak kapsel dat de perfectie benadert, kan het zich niet veroorloven om fouten te maken. Er werd dan ook gekamd, geblazen en gesprayd alsof het leven van de haarartiesten ervan afhing.

Pure perfectie

Het strak achteruit gekamde haar van de modellen liet hun gezichten goed uitkomen. Het perfecte kader voor de make-upartiest dus. Hoofd van make-up bij J.W. Anderson, Aaron De Mey, stond ons te woord backstage en legde de filosofie achter de make-up uit. Voor zijn look gebruikte hij de cosmeticaproducten van M.A.C.

‘We zijn gegaan voor een extreem pure en gepolijste look,’ aldus De Mey. Opvallend is dat hij hier geen mascara voor gebruikte en ook de natuurlijke roodheid van het gezicht wilde bewaren. De modellen werden bewerkt met een mattifiërende crème in plaats van met poeder. De huid onder de ogen werd minutieus bewerkt zodat iedere imperfectie werd weggewerkt. Voor de lippen werd geopteerd voor een hydraterende balsem zonder kleur. Opnieuw om een frisse puurheid te creëren. De Mey legt uit dat ze sex appeal absoluut wilden vermijden. Net zoals de haarspecialisten hadden ze een aristocratische vrouw in gedachten die er extreem verzorgd uitziet, maar geen statement wil maken met haar look. ‘De voorbereidingen zijn cruciaal. Eerst wordt de huid zacht gescrubt en vervolgens gehydrateerd tot in de puntjes,’ zo licht men toe. De modellen moeten eruitzien alsof ze net van een weekendje in een wellnesscenter komen: fris, stralend, puur en perfect.

Deze beautylooks sluiten aan bij de collectie van J.W. Anderson die vrouwelijker is dan ooit tevoren. De ontwerper week af van zijn ‘one of the boys’-esthetica en ging aan de slag met leer, gigantische hoeden en architecturale invloeden. Een erg geslaagde en minimalistische look die we ongetwijfeld zullen zien opduiken in de lente en zomer van 2015.

Lotte Philipsen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content