Eva Herzigova onthult haar collectie voor 1.2.3

Na Kate Moss en Natalia Vodianova tekende ook Eva Herzigova een collectie voor een winkelstraatketen.

Na onder anderen Kate Moss en Natalia Vodianova tekent ook Eva Herzigova een eigen collectie voor een winkelstraatketen.

Eva Herzigova, 37 intussen, dingt al enige tijd mee naar de titel van supermodel met de langste houdbaarheidsdatum. De blonde Tsjechische heeft op slimme wijze haar werkterrein verlegd. Ooit was ze het gezicht (nu ja) van de Wonderbra, nu voert ze campagne voor de juwelen van Chopard. De catwalk heeft Herzigova geruild voor de tekentafel. Ze had al enige tijd een eigen badpakkenlijn, nu werkt ze samen met 1.2.3, de van oorsprong Franse winkelstraatketen. Haar eerste collectie ligt sinds vorige week in de winkels.

“Ik mocht helemaal mijn zin doen”, vertelt Herzigova tijdens de officiële presentatie in een suite van het Parijse Hôtel de Crillon. “Ik heb er een zeer goed gevoel bij. Alles klopt. De collectie is de vrucht van een hechte samenwerking met een buitengewoon team. Het doet deugd om te kunnen vertrouwen op een professionele structuur. Ik ben geen ontwerpster, die pretentie heb ik niet. Maar ik heb de voorbije twintig jaar wel veel ontwerpers meegemaakt. Ze hebben me zin gegeven om zelf ook kleren te maken.”

Wat is het uitgangspunt van de collectie? Eva Herzigova: We maken veertig stukken per collectie. Kleren die vooral bestemd zijn voor bijzondere gelegenheden _ een feest, een rendez-vous, een belangrijk moment. De collectie draagt mijn naam, omdat de kleren geïnspireerd zijn door mijn smaak, mijn stijl, de dingen waarvan ik hou. Deze collectie is écht wat ik ben. Ze is niet trendy: ik heb me laten leiden door stukken die na twintig jaar nog altijd in mijn kast hangen en die ik blijf dragen, jaar na jaar. Een trench, een lange zwarte jurk, een jasje in de stijl van Chanel, kort, een beetje vierkant, zonder kraag. Draagbare stukken, die ik mooi vind, en waarvan ik weet dat ze me staan.

Heeft u zich letterlijk laten inspireren door de kleren in uw kleerkast, zoals Kate Moss voor Topshop? Heeft zij zich door haar eigen kleren laten inspireren? Ja, ik ook. Kate Moss heeft natuurlijk haar eigen stijl, en ik de mijne. Ik vind niet dat… hm, ik wil mezelf liever niet met haar vergelijken, maar ik vind… bon, voilà.

U had in het verleden al een eigen lijn. Ik ben begonnen met een badpakkencollectie. Daar ben ik mee gestopt toen ik in verwachting was van mijn zoon. Die hele collectie heb ik moederziel alleen gemaakt. Zonder structuur, zonder partner, zonder hulp of steun van iemand met ervaring. Het was aartsmoeilijk. Dit is de tweede stap. Geen echte licentie, maar een samenwerking met een merk. Ik had niet beter kunnen kiezen.

Hoe gepassioneerd bent u nog door kleren, na een carrière van twintig jaar in de mode?

Hoe maak je een kledingstuk? Dat is mijn passie. Ik hou van techniek. Ik ben opgegroeid in een communistisch land en daar hadden we geen andere keuze dan zelf onze kleren te maken. Toen ik veertien was, kreeg ik mijn eigen naaimachine, ik maakte jasjes, pantalons, jurken, alles. Mijn vader hielp daarmee. Wij wilden absoluut anders zijn. Mijn vader is elektrisch ingenieur, een knutselaar. Hij was ook zwemkampioen, windsurfer. Hij heeft thuis zelf zijn surfplank gemaakt, zijn eigen zeil gestikt. Hij maakte skateboards voor ons. Hij deed het allemaal zelf omdat er geen andere mogelijkheid was, en omdat hij er zin in had. Ik keer nog altijd met veel plezier terug. Ik ben zeer close met mijn familie, ik heb er nog veel vrienden. Maar ik denk niet dat ik er nog zou kunnen leven. Ik woon in Londen, ik heb in New York geleefd. Ik ben nu een ander ritme gewoon.

Jesse Brouns.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content