Europeanen meest casual naar het werk

Hongaren zijn het slordigst. Indiërs het meest strikt.

Europeanen blijken het meest casual naar het werk te trekken. Amper een kwart doet een pak aan of kleedt zich enigszins op om naar kantoor te gaan. Vooral in Hongarije steekt het niet al te nauw. In India geldt de strikste kantooretiquette. Dat blijkt uit een rondvraag van persbureau Reuters en Ipsos bij 12.500 mensen in 24 landen.

Wie in Hongarije in shorts op het werk aankomt, wekt daarmee waarschijnlijk nauwelijks aandacht. Wie in India hetzelfde doet, kan er haast zeker van zijn dat hij of zij nooit in het management terecht komt. Bijna de helft van de Hongaren vindt het ok om in korte broek naar het werk te gaan. En meer dan de helft heeft ook niets tegen sandalen of slippers in een professionele omgeving. In India kan amper 21 procent het dragen van shorts goedkeuren. Achtenvijftig procent zegt zich op te kleden voor zijn job en een even groot aantal is zelfs van oordeel dat casual gekleden luilakken zijn. Ook in Frankrijk geldt nog enige etiquette. Daar ziet bijna de helft van de ondervraagden casual dressers niet opklimmen in de hiërarchie. De Belgen scoren eigenlijk nauwelijks beter dan de Hongaren.

De dress code kan volgens de meesten echter niet los gezien worden van de positie in de hiërarchie. Zesenzestig procent vindt dat managers die een organisatie leiden altijd strakker in het pak moeten zitten dan hun werknemers.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content