Esprit zit in slechte papieren

© Reuters

Het aandeel van de keten is met 21,9 procent gezakt.

Het gaat niet goed met de kledingketen Esprit. Zo stapte topman Ronald Van der Vis op en gooit nu ook de voorzitter van de raad van bestuur de handdoek in de ring. Het aandeel van de keten is met 21,9 procent gezakt, de grootste daling sinds 1997. Dat meldt De Standaard.

Het nieuws komt echter niet als een verrassing, want al in februari zei voormalig topman Ronald Van der Vis dat “ze hun ziel verloren waren als merk”. In december 2011 stapte de ook de CFO Chew Fook Aun van het Duits-Chinese merk op en die wordt nu gevolgd door Van der Vis en bestuursvoorzitter Hans-Joachim Körber. Op de beurs van Hongkong maakte het aandeel meteen een flinke duik van 21,9 procent waarop een stopzetting van de handel volgde. De resterende beurswaarde is 1,7 miljard euro, slechts een fractie van wat het merk eind 2010 nog waard was: 6 miljard euro.

De internationale kledinggigant, die wereldwijd 800 winkels heeft, kampte al enige tijd met een dalende verkoop en moest ook de duimen leggen voor frissere, goedkopere en jongere concurrenten als H&M en Zara. Om hun imago wat op te krikken hebben ze vorig jaar twee topmanagers van Adidas en Puma binnengehaald en werd er een gigantische campagne gelanceerd met topmodel Gisele Bündchen als gezicht van het merk. Er werd ook 280 miljoen uitgetrokken om een meer trendy imago te creëren en een nieuw concept te lanceren in de winkels.

Even zag het er goed uit, want in het eerste kwartaal van 2012 steeg de verkoop lichtjes met 0,5procent. Maar met het vertrek van de twee toppers komt daar wellicht een einde aan. “Investeerders zullen waarschijnlijk hun vertrouwen verliezen”, voorspellen analisten. “Het bedrijf is, door de zwakke koers, nu zelf een koopje geworden.” (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content