Eerste Belgische modefilmfestival steekt van wal

Van vrijdag 9 tot zondag 11 december vindt in het Antwerpse Cinema Zuid FASH!ON/off plaats, het eerste Belgische modefilmfestival met kortfilms en documentaires van onder meer Hussein Chalayan en Peter Lindbergh.

Van vrijdag 9 tot zondag 11 december vindt in het Antwerpse Cinema Zuid FASH!ON/off plaats, het eerste Belgische modefilmfestival met kortfilms en documentaires van onder meer Hussein Chalayan en Peter Lindbergh.

Naast een mooie selectie beeldmateriaal, komen ook enkele klinkende namen langs om te praten over hun werk en de (kort)films die hun inspireren. Zo is er de wereldbekende Belgische modefotograaf Serge Leblon, die voor magazines als Dazed & Confused en Vogue zijn strepen verdiende, en ook de Amerikaanse Todd Cole en stijllegende Stephane ‘Boy London’ Raynor.

En aangezien mode en feestjes onlosmakelijk met elkaar verboden zijn, kan ook een crazy closing party niet ontbreken. Deze vindt plaats op zaterdag 10 december in de Antwerpse Kissinger club en belooft sexy dj’s en een zondvloed aan mooie mensen.

Waarom is het nu tijd voor een initiatief als dit? Ben Van Alboom, mede-organisator: De modefilmwereld van vandaag is nog heel artistiek en onbegrensd en dat maakt het juist zo interessant. Je kunt het vergelijken met de geboorte van muziekzender MTV in de jaren ’80. Toen moesten er opeens videoclips worden gemaakt. Clips die vaak in de handen werden gelegd van obscure kunstenaars. Dat zorgde voor de meest waanzinnige filmpjes. Totdat de videoclip in de jaren ’90 opeens in een bepaalde formule werd gegoten.

In de modewereld – die tot voor kort uitsluitend om modefotografie draaide – krijg je nu hetzelfde fenomeen. We zitten in het beginstadium, waar niet de kledij maar de artistieke aantrekkingskracht van de modefilm primeert. Daarom is dit het perfecte moment voor een modefilmfestival als FASH!ON/off.

Hoe zie je het festival evolueren? Van Alboom: De ambitie om er op termijn iets groots van te maken is er zeker. En hoewel ik eerder zei dat het experimentele aspect van de modefilms wellicht zal verdwijnen, zal de wisselwerking tussen mode en kunst – in de breedst mogelijke vorm – altijd blijven bestaan. Zelfs als de regeltjes hun opwachting maken en een grote speler als Chanel beslist dat de handtassen beter in beeld moeten komen.

Wat mogen we verwachten voor de eerste editie van FASH!ON/off? Van Alboom: Een bescheiden, maar zeer uiteenlopende showcase van wat deze relatief nieuwe industrie vandaag te bieden heeft. Zo tonen we klassiekers – waaronder een bijna vintage modefilm van Peter Lindbergh uit 1993 – tot projecten van jonge talenten als Todd Cole en Serge Leblon.

Ontdek het volledige programma op de website van FASH!ION/off. Vincent Fobelets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content