Een gesprek met Diane von Furstenberg

Knack Weekend sprak in New York met de machtigste vrouw in de modewereld over haar nieuwe collectie.

Knack Weekend sprak in New York met de machtigste vrouw in de modewereld over haar nieuwe collectie.

Door wat of wie heeft u zich laten inspireren voor uw nieuwe herfst-en wintercollectie?

“Deze ‘glam rock’ collectie bracht me terug naar de tijd toen David Bowie – en ikzelf – jong waren. De collectie voelde daarom heel vertrouwd aan, zonder retro of vintage te zijn. De collectie is eerder een fantasie van hoe de jaren ’70 er zouden uitgezien hebben. De proporties zijn ook helemaal anders dan toen, dus het is allesbehalve een nostalgische collectie.”

Het modelandschap is enorm aan het veranderen. Alles is toegankelijk voor iedereen dankzij livestreams en social media, wat vindt u van die veranderingen?

“Het maakt niet veel uit wat ik ervan vind, want dat zal het niet tegenhouden. Ik denk dat het vooral voor modejournalisten een groot verschil uitmaakt, al ben ik ervan overtuigd dat hun mening dan eigenlijk nog meer waarde heeft, net omdat iedereen de collecties kan bekijken. Iets bekijken en het een waarde-oordeel geven op basis van kennis en ervaring zijn twee heel verschillende dingen.”

U ontwierp in 1974 de eerste wikkeljurk, hoe kijkt u nu terug op die periode? Zou u dingen anders gedaan hebben met wat u nu weet?

“Nee, want zo ontwikkel je als ontwerper. Je leert uit je fouten, je ontwikkelt en zo kom je steeds een beetje verder. Weet je, als ik nu tussen de andere stukken die wikkeljurk op de catwalk zie verschijnen, ben ik er nog meer van onder de indruk dan toen in de beginjaren. Het blijft een prachtige jurk in al zijn eenvoud.”

Bent u van plan om dit glam rock thema in andere collecties verder te zetten?

“Dat weet ik niet, maar wat ik wel kan zeggen is dat het steeds ‘glam’ zal zijn. Ik ben nu een boek aan het schrijven en mijn uitgever zei dat ik heel vaak het woord glamoureus gebruik, maar dat is het woord dat ik het liefst gebruik. Zo horen mijn collecties en vrouwen in het algemeen eruit te zien: glamoureus.”

Renske De Maesschalck vanuit New York

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content