Een donderslag voor Dries

In Parijs begon gisteren het Franse gedeelte van de mannenmodeweek. Hoogtepunt: een overdonderende show van Dries Van Noten.

In Parijs begon gisteren het Franse gedeelte van de mannenmodeweek. Hoogtepunt: een overdonderende show van Dries Van Noten.

Na de talloze suggesties van regen en water tijdens de shows in Milaan, kwam het echte onweder bij Dries Van Noten als een opluchting. Van Noten zou oorspronkelijk in openlucht showen, voor het oude beursgebouw van Parijs. Toen begon het te regenen, en werd in allerijl uitgeweken naar de overdekte zuilengalerij van het gebouw (met een moment van chaos als gevolg: er was minder plaats dan voorzien, zodat nogal wat genodigden moesten rechtstaan).
Even voor de show begon, kwam op het beursplein een mobiele discotheek aangereden. De vrachtwagen met luid bonkende elektro evoceerde de Techno Parade, het jaarlijkse openluchtfestival voor neodiscokids in Parijs. De collectie bleek al even jong van geest, maar was tegelijk erg verfijnd, met losse, comfortabele silhouetten in vloeiende stoffen (geschikt voor jongens van 17 tot 77). Na de strenge, monochrome pakken van het winterseizoen pakte Van Noten opnieuw uit met etnische prints, dit keer uit alle windstreken. Ze werden gecombineerd met de mooiste mantels van het seizoen (liefst in marineblauw). Het onweder zorgde in de finale van de show voor een metafysische noot: toen Van Noten tevoorschijn kwam om zijn applaus in ontvangst te nemen, klonk plotseling een luide donderslag.

De Parijse modekalender begon ’s ochtends met een debuut en een terugkeer. Alexis Mabille is een jonge Franse ontwerper met een vooralsnog in beperkte kringen gewaardeerde dameslijn. Daar komt allicht snel verandering in: hij is komende winter gastontwerper bij La Redoute. Voor zijn mannendebuut huurde hij een zaaltje bij Angelina’s, het meest burgerlijke teesalon van Parijs. Een animatrice gaf live ironische beschrijvingen van de modellen: het ene model was een étudiant à Science Po, het andere een Jeune trader plein d’espoir, of nog Bob, maître-nageur à la piscine du Ritz. Mabille “actualiseert zonder achterliggende gedachten een geraffineerd burgerlijk universum,” aldus de perswoordvoerder van de ontwerper. Kortom: klassiek met een twist, voor moderne dandy’s met een vleugje ironie (maar ook niet te veel).

Jesse Brouns.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content