Eco kasjmier label Mandkhai: ‘Kasjmier is een super veelzijdig materiaal’

AW17 © Mandkhai

Mandkhai is een ecologisch en ethisch kasjmierlabel. Het werd in 2015 opgericht door Mandkhai Jargalsaikhan, die vanuit Londen ontwerpt en produceert in haar moederland Mongolië. Met haar merk wil de ontwerpster de perceptie van kasjmier veranderen.

Mandkhai Jargalsaikhan is de dochter van business pioniers in Mongolië. Haar ouders waren bij de eersten om een eigen bedrijf op te richten in postcommunistisch Mongolië. De kasjmierfabriek kwam goed van pas toen bleek dat Mandkhai Jargalsaikhan een neus had voor mode. Haar doel is om de consument te informeren over de wereld van kasjmier zodat ze een meer bewuste keuze kunnen maken. ‘From goat to garment’ mag je in het geval van dit label heel erg letterlijk nemen. Wij schotelden de ontwerpster enkele vragen voor.

Heb je veranderingen opgemerkt in het klimaat van Mongolië? En hoe zou klimaatverandering een impact kunnen hebben op kasjmierproductie?

Mongolië heeft altijd al heel extreme weersomstandigheden gehad. Ik heb voorlopig nog geen drastische veranderingen opgemerkt, maar door de opwarming van de aarde zijn er natuurlijk wel temperatuurveranderingen waar te nemen. In de winter kan het in sommige streken van Mongolië afkoelen tot -30/-50 graden Celsius. Die extreme koude is waarom de geiten kasjmiervacht aanmaken om te overleven. Zonder de koude dus geen kasjmier.

Is kasjmier een diervriendelijk product?

Ja, we berokkenen onze geiten, die vrij rondlopen op de vlaktes van Mongolië. geen schade. Wanneer de lente arriveert, kam je simpelweg de dunne haren die tijdens de wintermaanden onder de ruwere haren gegroeid zijn eruit. Die gebruiken we dan om kasjmier van te maken. Het doet geen pijn en ze hebben de haren niet meer nodig wanneer de temperaturen stijgen.

AW17
AW17© Mandkhai

Op welke manier is Mandkhai een duurzaam merk?

We controleren zelf onze volledige productieketen, van het spinnen van het garen en het verven van de stoffen tot het breien en afwerken van onze kledingstukken. Het ruwe materiaal, de haren van de geiten, worden op een diervriendelijke wijze uit hun vacht gekamd. Ons merk is transparant en daarom duurzaam. Bovendien haal je met ieder Mandkhai product een klein stukje van Mongolië in huis.

Waar haal je inspiratie voor nieuwe collecties?

Voornamelijk uit reizen, kunst en ontmoetingen met mensen. Maar ik kijk ook altijd naar mijn vorige collecties ter inspiratie. Iedere nieuwe collectie is een vervolg op het verhaal van Mandkhai.

Is kasjmier een veelzijdig materiaal?

Absoluut, het is het supermateriaal van de natuur. Kasjmier is licht, ontzettend zacht, ademend en waterafstotend. Je kunt alle richtingen uit met kasjmier. Dat is ook waarom we zo’n divers aanbod hebben in snits en niet enkel focussen op truien. Kasjmier kan je werkelijk voor alle soorten kleding gebruiken.

Wat is jouw doelpubliek? Denk je dat mensen zich bewust zijn van de sociale en economische moeilijkheden van de mode-industrie?

Ons doel is om tijdloze kleding te produceren waar geen leeftijd opstaat. Daarom hebben we een divers cliënteel. Wat de klanten gemeen hebben met elkaar is dat ze kwaliteit appreciëren. Ik heb het gevoel dat consumenten zich steeds meer bewust zijn van de problemen in de mode-industrie en bewuster gaan shoppen.

Surf naar Mandkhai.com voor meer info en looks.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content