Dries Van Noten krijgt Gouden Penning Vlaamse Academie

Dries Van Noten is geëerd door de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten heeft afgelopen weekend de Gouden Penning gekregen van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Die prijs gaat elk jaar naar “een persoon die voor het brede publiek een belangrijke bijdrage heeft geleverd tot de aanmoediging, de beoefening en de verspreiding van de wetenschap en de kunst”.

De eenenvijftigjarige Van Noten zei zeer vereerd te zijn met de prijs. Hij vertelde dat het mogelijk is om creatief te reageren “op het
scharniermoment van financiële, ecologische en politieke verandering waarop de wereld zich bevindt”. “Het is de rol van de mode-ontwerper om daarover te reflecteren en in zijn ontwerpen gevoelsmatig weer te geven hoe hij dat ervaart”, zo zei hij.

Scheiding kunst en mode vervaagt
Volgens de Vlaamse Academie lijkt de scheiding tussen mode en kunst steeds meer te vervagen. “De jongste jaren vertonen ze almaar meer raakvlakken. Modeontwerpers gebruiken installaties, performances en film om hun ideeën te verspreiden en zo beïnvloeden ze de kunstwereld. En het werk van modeontwerpers is steeds vaker te zien in kunstmusea”.

Belga/AH.

Bekijk het recentste defilé van Dries Van Noten op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content