Dries Van Noten krijgt Cultuurprijs Provincie Antwerpen

Dries Van Noten © REUTERS

Modeontwerper Dries Van Noten krijgt op 18 oktober de Cultuurprijs Provincie Antwerpen overhandigd voor zijn bijdrage aan het Antwerpse culturele leven. Dat maakte de provincie vrijdag bekend. De jury onderscheidt Van Noten omdat hij “aan continue vernieuwing doet” en vanwege zijn maatschappelijke relevantie.

Volgens provinciaal gedeputeerde voor Cultuur Luk Lemmens (N-VA), die samen met de Antwerpse, Mechelse en Turnhoutse cultuurschepenen, UAntwerpen-professor Annick Schramme en galeriehouder Adriaan Raemdonck in de jury zetelde, eert de Cultuurprijs niet alleen de figuur Dries Van Noten zelf, maar ook de modesector in zijn geheel. Die laatste wordt te vaak over het hoofd gezien als culturele sector, klinkt het.

“Dries Van Noten is iemand die zich zowel wat betreft zijn artistieke parcours als zijn zakelijke benadering onderscheidt als een succesvolle vertegenwoordiger van onze modesector”, zegt Lemmens. “Hij is zonder meer een internationale aantrekkingspool voor Antwerpen.” Voorgangers van Van Noten als laureaat van de Cultuurprijs Provincie Antwerpen waren onder meer voormalig Antwerps cultuurschepen Eric Antonis en Paul Schyvens, de drijvende krachten achter zaal De Roma. De prijs wordt in principe om de twee jaar uitgereikt en omvat een geldbedrag van 7.500 euro.

In het ModeMuseum Provincie Antwerpen liep vorig jaar nog de expo “Dries Van Noten – Inspirations”, die meer dan 90.000 bezoekers lokte en daarmee de best bezochte modetentoonstelling ooit werd in ons land. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content