Dries Van Noten: ‘Je kan niet zomaar heilige elementen van andere culturen overnemen’

Dries Van Noten © REUTERS

Modeontwerpers worden meer dan ooit beschuldigd van Cultural Appropriation. De Belgische designer Dries Van Noten benadrukt dat het erg belangrijk is om respect te tonen voor andere culturen tijdens het ontwerpen van nieuwe collecties.

Het debat rond Cultural Appropriation is er een dat hoog kan oplaaien. Simpel uitgelegd gaat het om het adopteren van elementen van een culturele groep door een andere culturele groep. Vooral wanneer de cultuur die de elementen overneemt dominant is ten opzichte van de andere groepering. In dat geval is het een vorm van racisme.

Dat kan gaan van het nabootsen of overnemen van rapmuziek, Masai juwelen, verentooien, ingevlochten haar tot tatoeages met tekeningen die eigen zijn aan een bepaalde cultuur. Het probleem is dat zij die deze elementen overnemen, zich niet bewust zijn van de diepere betekenis van deze elementen.

Problematisch in de mode-industrie is het feit dat mode nog steeds overwegend blank is. Zowel de ontwerpers, de modellen als de make-up artists zijn voor de grote meerderheid blank, terwijl er wel naar hartenlust inspiratie gehaald wordt uit andere, ‘exotische’ culturen.

Dries Van Noten staat erom bekend inspiratie te halen uit verschillende culturen, folklore en tradities voor zijn collecties. Toch is hij zich erg bewust van het fenomeen Cultural Appropriation en oppert hij dat ontwerpers voorzichtig moeten zijn.

‘Genoeg andere inspiratiebronnen’

‘Als iets heilig of religieus is, moet je opletten. Je kan niet zomaar doen waar je zin in hebt. Het is niet zomaar een object, het is niet zomaar een ding. Ik wil dit respecteren. Er zijn genoeg dingen in de wereld om je door te laten inspireren, je hoeft die kant dus niet op te gaan. Het is belangrijk dat het eerlijk aanvoelt, maar het blijft natuurlijk mode. Ik bijvoorbeeld heb geen problemen met het mixen van Japanse en Chinese emblemen in dezelfde stof,’ legt de ontwerper uit in een interview met The Independent.

Voor de ontwerper kan het overnemen van emblemen, prints en dergelijke dus wel als het niets te maken heeft met religie of een erg diepe betekenis heeft. Dat lijkt ook de mening van andere ervaringsdeskundigen te zijn, al is de grens tussen cultural appropriation en culturele inspiratie erg vaag.

Hunger Games-actrice Amandla Stenberg legde het probleem uit in een video voor een schoolopdracht. Watch and learn.

http://amandla.tumblr.com/post/107484511963/dont-cash-crop-my-cornrows-a-crash-discourse-on

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content