Dolce & Gabbana vrijgesproken in fraudezaak

© Reuters

Het Italiaanse Hof van Cassatie heeft het modeduo Domenico Dolce en Stefano Gabbana vrijgesproken van belastingontduiking.

Het Italiaanse Hof van Cassatie heeft het modeduo Domenico Dolce en Stefano Gabbana vrijgesproken van belastingontduiking.

In april van dit jaar had een lagere rechtbank het duo nog veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van achttien maanden. Maar dit is nu van de baan door de uitspraak van het Hof van Cassatie. De ontwerpers werden ervan beschuldigd dat ze belastingen zouden ontdoken hebben voor in totaal 1 miljard euro. Dat zouden ze gedaan hebben via een holding in Luxemburg. Het modeduo heeft hun onschuld in de zaak altijd blijven volhouden. Kort na de uitspraak schreef Gabbana op Twitter: ‘We wisten het! We zijn fatsoenlijke mensen!’.

Onderzoek

Het onderzoek in de zaak Dolce & Gabbana begon in 2008, toen de Italiaanse autoriteiten de strijd tegen belastingontduiking hebben opgevoerd. Modebedrijven werden het doelwit van het onderzoek. Zij deden het, aan het begin van de financiële crisis, heel wat beter dan sommige andere ondernemingen, maar slechts enkele bedrijven werden uiteindelijk voor de rechter gebracht.

Zo werd ook het Italiaanse modelabel Prada onderzocht op verdenking van belastingontduiking. Dat schreef Bloomberg. Het bedrijf betaalde plots 420 miljoen euro aan achterstallige belastingen, wat een alarmbel deed afgaan bij de autoriteiten. (LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content