Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards

© Knack Weekend

Ook dit jaar speurden de redacties van Knack Weekend en Le Vif Weekend het land af naar aanstormend modetalent. Wie zijn de modellen, fotografen en ontwerpers van de toekomst?

De winnaars van de Weekend Fashion Awards worden bekend gemaakt op 9 september tijdens een feestelijke avond in Bozar in Brussel. Breng ten laatste op 6 september uw stem uit op www.knackweekend.be/fashionawards2015 en zorg dat uw favoriet de eerste plaats bemachtigt.

  • Ontwerpers

Miriam Laubscher

Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards
© Miriam Laubscher

Leeftijd: 32

Woonplaats: Zürich

Beknopt CV: De Zwitserse Laubscher stapelt de opleidingen op: drie opleidingen in schone kunsten en mode (onder meer aan de academie in Antwerpen), een diploma van opticien, cursussen schoenen- en lingerieontwerp in Zwitserland, en dan nog een specialisatie experimentele patronen in Central Saint Martins College in Londen. Op professioneel vlak was een stage bij Vivienne Westwood en werkte ze samen met Alexander McQueen, voor wie ze nog steeds freelancerwerk levert. Voor haar collectie “Yellow, red and blue” inspireerde ze zich op het werk van kunstenares Lygia Clark. Daarin nodigt de in 1988 overleden Braziliaanse de toeschouwer uit om het kunstwerk te manipuleren en niet neutraal te blijven. Wat Laubscher vertaalt naar jurken die fungeren als doeken waarop de vrouwen wandelen en hun eigen geschiedenis creëren. Haar creaties bevatten fragmenten van diverse stoffen die op elkaar liggen in een spel van texturen en vibrerende tinten.

Quote: “Mijn stoffen doen denken aan lagen behangpapier, die geleidelijk loskomen van de muur, of een dégradé van kleuren dat verschijnt op een gordijn dankzij de lichtinval. De emoties worden vertaald in geometrische vormen, terwijl de materialen het silhouet sculpteren. De collectie verwijst naar de ondraaglijke lichtheid van het bestaan en stelt de conventionele definities van schoonheid in vraag”.

Laure Severac

Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards
© Laure Severac

Leeftijd: 29

Woonplaats: Antwerpen

Beknopt CV: We overdrijven niet als we zeggen dat het werk van deze gediplomeerde architecte op het jongste eindejaarsdefilé van de Antwerpse modeacademie veel lof oogstte. De Française ging er aan de haal met de prijs van BVBA 32 (het bedrijf van Anne Chapelle, met labels zoals Ann Demeulemeester en Haider Ackermann), met die van het Flanders Fashion Institute, visibiliteit in conceptstore Smets en met een modeproductie in Knack Weekend (zie pagina xx). Haar collectie “Elso, My Life, My Wife” steunt op haar passie voor tricot, die ze nog wil uitdiepen. Het resultaat is een grafische en mannelijke garderobe met diverse kleurige, zachte en tegelijk krachtige stukken.

Quote: “Ik hanteer de breipriemen al sinds mijn kinderjaren. Toen ik de Belgische specialiste Hilde Frunt leerde kennen leidde dat tot een creatieve, professionele benadering van breiwerk. Het uitgangspunt was een schilderij van David Hockney, “The first Marriage (Marriage of style I)” uit 1962. Ik hield van de kleuren en de texturen, de mengeling van stijlen. En ik had zin om in die specifieke atmosfeer onder te duiken: een mix van figuratief en abstract, modern en oud, en dat met primitieve vormen en kinderlijke lijnen. Mijn vriend Elso belichaamde sterk het personage dat ik in mijn hoofd had: sterk, androgyn en tijdloos.”

Info: www.laureseverac.com.

Delphine Baverel

Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards
© Delphine Baverel

Leeftijd: 23

Woonplaats: Brussel

Beknopt CV: Tijdens haar parcours aan La Cambre mode(s) liep de Franse Baverel in 2011 stage bij handschoenenspecialist Causse. Daar werd ze verliefd op “het savoir-faire en de luxe”. Vervolgens liep ze stage bij Fyodor Golan, Gaspard Yurkievich en Giles Deacon in Londen. Ze ontving in 2014 de prijs Mer du Nord en in de zomer van dat jaar werden haar twee door het Belgische label bekroonde silhouetten ook in de handel gebracht. Haar collectie “Occupy: Another world is possible” is geïnspireerd op de wereld van valschermspringers en “het sterke karakter van de eerste vrouwelijke piloten”. Haar kledingstukken bieden naast bescherming tegen weer en wind ook symbolische, psychologische bescherming.

Quote: “Ik hou van de poëtische visie op de wereld van Richard Mosse in zijn foto’s van rebellen met een roze filter. Het idee om de wereld te veranderen is de rode draad in mijn collectie. Mijn werk heeft ook een mystiek tintje. Mijn concept van kleding als magische bescherming komt voort uit de boeken die ik gelezen heb: reisverslagen van Jean Rouch, Levis Strauss en ook Paul Emile Victor. Ook de visie van primitieve volkeren en hun relatie met de natuur fascineren me”.

Info: delphinebaverel.tumblr.com.

Naomi Courau

Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards
© Naomi Courau

Leeftijd: 26

Woonplaats: Parijs

Beknopt CV: De Franse Courau belandde in Brussel na een baccalaureaat literatuur en een voorbereidend jaar in het Atelier de Sèvres. Ze ontdekte La Cambre tijdens de opendeurdagen, was meteen verkocht en liep tijdens haar opleiding stage bij Moon Young Hee, Maison Martin Margiela en Jean Paul Gaultier. Haar afstudeercollectie heet “Home street Home”: een mix van persoonlijke referenties en het fotografisch oeuvre van Mike Brodie, een vleugje vegan, elementen van rave-feestjes en de parka’s van de mods – alsof Courau ze op maat van haar kompanen maakte.

Quote: “In mijn collectie zit alles waar ik van hou: de sixties en een vervrouwelijkte militaire garderobe. Tussen mijn 14 en mijn 18 jaar was ik een echte technofan. Ik gebruikte de codes van die scene en die van de mods om creaties te maken die iets van mezelf uitdrukken, inclusief enorme zakken die uitgroeien tot kledingpanden. Aan La Cambre heb ik in de laatste drie jaar een street-stijl ontwikkeld die me na aan het hart ligt. De straat is ook altijd mijn belangrijkste inspiratiebron geweest. Ik hou van de mode van elke dag. Ze moet aansluiten bij onze tijd”.

  • Accessoires

Florence Coenraets

Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards
© Florence Coenraets

Leeftijd: 35

Woonplaats: Brussel

Beknopt CV: Coenraets ging na haar architectuuropleiding aan het Victor Horta Instituut in Elsene aan de slag als architecte, om nadien andere artistieke horizonten op te zoeken, onder meer via een master Transmedia in Sint-Lukas (Schaarbeek), een opleiding kunsttherapie en een modeopleiding bij Syntra in Ukkel. Een zelfportret met takken blauweregen op haar hoofd roept een wereld van nieuwe mogelijkheden op. Coenraets vormt elk natuurlijk materiaal om tot een hoofddeksel en exposeerde haar hoofddekselportretten in het Huis van Culturen in Sint-Gilles, waarna ze zich in 2014 definitief lanceert als modeontwerpster. In haar Brussels atelier creëert ze drie collecties per seizoen (Exception, Mariage en Evénement), telkens handgemaakt en in een beperkte oplage. Dit seizoen speelt haar collectie met een subtiel evenwicht van contrasten: ongerepte schoonheid en futurisme, kracht en zachtheid, glans versus mat. Haar hoofddeksels voeren u mee naar een sprookjesachtige wereld, waar gracieuze pluimen grafische energie uitstralen.

Quote: “Ik inspireer me op de haartooi en de hoofddeksels van etnische volken in Afrika, Azië, Amerika en Oceanië, op de planten- en dierenwereld, op de hoofdtooien van koningen en goden, op huwelijksfeesten en andere rituelen. Een hoofddeksel heeft een speciale kracht: het creëert een dialoog met de drager. Het verbindt de mens met zichzelf en met de wereld, door de schoonheid van de mens te bezingen”.

Info: www.florencecoenraets.com.

Niels Peeraer

Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards
© Niels Peeraer

Leeftijd: 26

Woonplaats: Parijs

Beknopt CV: Zijn afstudeerwerk aan de Antwerpse modeacademie werd niet minder dan vijf keer bekroond. Zo mocht Peeraer in 2011 voor Delvaux een tas in beperkte oplage ontwerpen. Ondertussen presenteert hij in Parijs elk seizoen een collectie ultragrafische tassen en accessoires. Daarbij doet hij telkens de grenzen tussen het mannelijke en het vrouwelijke vervagen, contrasteert de hardheid van het materiaal met de vrolijke lichtheid van zijn tekeningen en wordt de strik – typisch voor het merk – eindeloos herhaalt. Opmerkelijk is dat zijn creaties van op natuurlijke wijze gelooid leer worden geassembleerd door gebruik te maken van schroefjes van messing, zoals vroeger wel vaker gebeurde. Het resultaat is een zeer persoonlijke esthetische stijl, met een hoog ambachtelijk niveau.

Quote: “Het procedé dat ik gebruik geeft veel scherper afgelijnde vormen, wat de architectuur van het geheel verbetert. In plaats van de binnenkant te bekleden met een voering, waardoor het mooie leer onzichtbaar zou worden, bewerken we het met een coating, waardoor het oppervlak glad en schoon blijft. Mijn visie in een notedop? Niet choqueren, maar eenvoud en geluk toevoegen aan het bestaan”.

Info: www.nielspeeraer.com.

Espèces, A.K.A. Marie Artamonoff en Sébastien Lacomblez

Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards
© Espèces

Leeftijd: 32 en 31

Woonplaats: Brussel

Bekopt CV: Zij heeft een diploma juweelkunst van het Institut d’enseignement des arts techniques, sciences et artisanats in Namen, hij werd na zijn studies in ARTS² in Bergen beeldend kunstenaar met een specialisatie in digitale kunst. De oorsprong van Espèces ligt bij een verjaardagscadeau van haar aan hem: een schedel van een kat waarvan de kaak als moule diende voor een indrukwekkend juweel van massief goud. Sinds de lancering van hun label in 2013 is de dierenwereld Lacomblez’ bron van inspiratie en reflectie, terwijl zij juwelen ontwerpt op basis van gietvormen. Hun collectie blijft zich verrijken, bijvoorbeeld met een kattenkaakhanger of een wervelhalssnoer van zilver, goud of brons, of zelfs met een matzwarte plattering. De voornaamste inspiratiebron dit seizoen is de Conus textile, een schelp die het duo met behulp van een computerprogramma vertaalde in “te gekke motieven die verwijzen naar cellulaire automaten”.

Quote: “De interesse voor wetenschap en de dierenwereld is het leidmotief in ons creatieve proces. De dierenbotten sporen ons aan om grenzen te overschrijden en met deze bevreemdende objecten de noties van tijd en sterfelijkheid in vraag te stellen. Het juweel wordt meer dan een simpel artefact, maar gaat een dialoog aan met het lichaam.”

Info: especes-especes.com.

Kim Mee Hye

Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards
© Kim Mee Hye

Leeftijd: 29

Woonplaats: Antwerpen

Beknopt CV: De Belgische Kimy Gringoire is geboren in Korea en volgde haar opleiding aan het Institut des Arts et Métiers in Brussel. Op een strand in Ibiza ontmoette ze een kunstenaar-tatoeëerder-juwelier. Hij zet haar ertoe aan zich volop te lanceren in de juwelenwereld. Datzelfde jaar, in 2008, trouwde Gringoire en maakte ze van haar trouwring haar eerste creatie, gekenmerkt door een verfijnd maar diepgeworteld vocabulaire, een delicaat openingsmechanisme en een gegraveerde maar geheime boodschap. Ze lanceerde haar merk in 2012 en gebruikte daarbij haar Koreaanse naam, Kim Mee Hye. Zelf omschrijft ze zichzelf als “een warhoofd, intuïtief maar vastberaden”. Ze ontwerpt een strakke collectie vol ongemeen krachtige stukken: een kruisje als hanger (“meer als kosmisch symbool dan om religieuze redenen”), manchetten als handboeien, een tweezijdige swing-swingring met goud aan de ene kant en diamanten aan de andere. Van meet af aan gaven toonaangevende winkels haar een ereplaats, van Colette in Parijs tot Opening Ceremony in New York en 10 Corso Como in Seoul. Dit voorjaar publiceerde ze in samenwerking met fotograaf Quentin de Briey en model Estefania Argelich “In memory of things to come” een boek dat een mooi beeld geeft van haar werk en de mens erachter.

Info: www.kimmeehye.com

  • Fotografen

Ismaël Moumin

Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards
© Ismaël Moumin

Leeftijd: 30

Woonplaats: Brussel

Beknopt CV: na zijn studies digitale kunsten aan Saint-Luc in Brussel ging hij in 2010 aan de slag als modefotograaf. Sindsdien publiceerde hij onder meer in Dust Magazine, Hero en Les Inrock, maakte hij backstagefoto’s voor Cacharel en Lea Peckre en regisseerde hij een muziekvideo voor de Franse artiest Sage. Daarnaast is hij lid van de Brusselse creatieve studio 254FOREST en eerste assistent van fotograaf Pierre Debusschere.

Quote: “Ik ben een autodidact die de fotografie pas laat ontdekte en nog elke dag bijleert. Van mijn studies heb ik echter geen spijt, ook daarin stond het creëren van beelden centraal. Een van de dingen die me boeien, is het combineren van handwerk en digitale technologie, zoals in mijn collages met gezichten van verschillende modellen. Een echte boodschap moet je er niet achter zoeken. Iedereen staat vrij om er zijn eigen interpretatie aan te geven, mij ging het louter om het esthetische effect.”

Info: ismael-photography.blogspot.be.

Oskar, a.k.a Thi-Thi Nguyen en Arnaud De Harven

Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards
© Oskar

Leeftijd: 37 en 34

Woonplaats: Brussel

Beknopt CV: Nguyen is een Belgische van Vietnamese origine en na haar studies journalistiek aan de ULB en een postgraduaat management voor audiovisuele en multimediabedrijven, was ze twaalf jaar actief in de reclamewereld. De Harven werkte na zijn studies fotografie aan La Cambre als mode- en reclamefotograaf. Ze vormen een duo sinds 2013 en werkten voor opdrachtgevers als Chauncey, Mia Zia en Elle, maar ook voor drankenmerken en elektronicabedrijven.

Quote: “We hebben allebei enorm veel interesse in mode, maar we willen ons niet beperken. Zo maakten we voor Ray-Ban stillevens, wat onze specialiteit is. Er moet vooral een creatieve uitdaging zijn. In sommige gevallen doen we enkel de fotografie, maar we houden ons graag bezig met de artistieke leiding, de styling en de productie. Omdat zo’n A tot Z-aanpak ons bevalt, maar ook omdat we dan volledig zelf kunnen instaan voor de kwaliteit van het resultaat.”

Info: www.weareoskar.com.

Oona Smet

Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards
© Oona Smet

Leeftijd: 26

Woonplaats: Antwerpen

Beknopt CV: zij studeerde fotografie aan de Karel De Grote Hogeschool en is inmiddels vijf jaar actief als modefotografe. Smet werkte onder meer in opdracht van de Red Valentino-boetiek in Antwerpen en Redken Sweden. Sinds oktober 2014 vormt ze samen met grafisch ontwerpster Louise Mertens XXSOME, een creatief zijproject dat het duo onder meer het campagnebeeld van Knokke Fashion Weekend en een opdracht voor het magazine van This is Antwerp opleverde.

Quote: “Als kleine ukkepuk had ik al interesse voor alles wat met beeld te maken had. Ik bleek al gauw creatief aangelegd te zijn, en toen tijdens mijn puberteit de eerste digitale camera’s verschenen, begon mijn liefde voor fotografie. De conceptuele zelfportretten die men nu selfies noemt, daar is voor mij alles mee begonnen. Ondertussen ademt mijn werk vaak beheersing, rust en balans uit – in die zin weerspiegelt het heel erg mijn karakter”.

Info: www.oonasmet.be, www.xxsome.com.

Dirk Alexander

Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards
© Dirk Alexander

Leeftijd: 26

Woonplaats: Antwerpen

Beknopt CV: al toen hij nog student fotografie aan de Hogeschool Sint-Lukas was, trok Alexander naar de modeweek in Parijs. Vanaf 2011 fotografeerde hij er de defilés en de drukte backstage voor Models.com en V Magazine, dat hem later ook om portretten vroeg van Nicki Minaj, Miley en een reeks Belgische ontwerpers. Tim Coppens liet hem zijn shows in New York vastleggen. Ook met Nicola Formichetti (ex-Mugler, nu Diesel) werkte hij samen, onder meer voor Dazed & Confused. Naast huisfotograaf van Belmodo.tv en Tiany Kiriloff is Alexander modefotograaf van Knack Weekend en verzorgt hij de lookbooks van Christian Wijnants. Deze zomer fotografeerde hij het huwelijk van de Libanese juweelontwerpster Noor Fares in Normandië, in opdracht van Villa Eugénie, het Belgische productiehuis achter het sprookjesgebeuren.

Quote: “In het begin praatte ik mezelf naar binnen of schurkte ik tegen professionele fotografen aan. ‘Dat lukt me wel,’ dacht ik stomweg. Ik heb evenmin schroom om op mensen af te stappen, hoe beroemd en stevig omringd ze ook zijn. Soms met een klein hartje, maar als je echt iets wil, moet je er volledig voor gaan”.

Info: instagram.com/dirkalexanderphotography en dirkalexander.tumblr.com.

  • Modellen

Leila Nda

Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards
© –

Leeftijd: 25

Woonplaats: Brussel / New York

Beknopt CV:Nda – kort voor Ndabirabe – werd geboren in Burundi. Toen ze tien was, verhuisde ze samen met haar moeder naar Brussel om te ontsnappen aan de burgeroorlog. Een scout ontdekte haar op straat toen ze zestien was, maar toen vonden haar ouders haar nog te jong. Als 22-jarige studente rechten aan de ULB waagde ze opnieuw haar kans bij het modellenbureau IMM in Brussel. Met succes: voor het lente-zomerseizoen 2015 was ze op tientallen catwalks te zien. Ook bij magazines valt Nda’s gemengde culturele achtergrond en uitgebreide talenkennis in de smaak. Zo werkte ze onder meer samen met Steven Klein voorW Magazine, Peter Lindbergh voor de AmerikaanseVogue en Francesco Carrozzini voor de Italiaanse Vogue.Knack Weekend-lezers herkennen haar op de cover van onze modespecial voor herfst-winter 2014.

Quote: “Ik heb vroeg geleerd om mijn plan te trekken. Daarom vind ik het niet erg dat ik tijdens de modeweken veel alleen op pad ben. Het voordeel van iets ouder te zijn, is dat je sterker in je schoenen staat, en beter om kunt met alle stress en het van huis weg zijn.”

Marine Deleeuw

Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards
© –

Leeftijd: 21

Woonplaats: New York

Beknopt CV: Deleeuw groeide op in Valenciennes, in het Franse Nord-Pas-de-Calais, maar werd op haar zestiende ontdekt tijdens de Belgische modellenwedstrijd Future Top Model. Datzelfde jaar haalde het Brusselse bureau Dominique Models haar binnen. Ze brak internationaal door in New York in 2012, als catwalkmodel voor onder meer Tommy Hilfiger, Calvin Klein en Rag & Bone. Dankzij boekingen door Prada, Valentino, Chanel, Haider Ackermann, Balenciaga en vele andere merken werd Deleeuw meteen tot de belangrijkste nieuwkomers gerekend. Nadien volgden onder meer de cover van Wallpaper*,shootings voor V Magazine, de Chinese en JapanseVogue en Harper’s Bazaar Singapore, alsook campagnes voor Louis Vuitton, Iceberg, Jil Sander en Dolce & Gabbana – niet slecht voor een tomboy die haar uiterlijk bijschaafde om haar droom te verwezenlijken. Toch blijft haar grungekantje in de kijker lopen: Deleeuw is een lieveling van streetstylefotografen. Ze was vorig jaar ook te zien inSpeaking Dolls, een documentaire over het leven van modellen van Manon Leloup.

Jolan De Bouw

Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards
© –

Leeftijd: 21

Woonplaats: Antwerpen

Beknopt CV: de zoon van acteur Koen De Bouw studeerde sport en lichamelijke opvoeding en werd door de Belgische modelscout Hakim Felidj in 2013 gespot in het station Brussel-Noord. Sindsdien was zijn gezicht onder meer te zien in het Duitse kunstmagazine O32C, Victoire en ID Magazine. Dit najaar duikt hij op in een campagne voor een nieuw parfum, en in de wintercampagne van een Scandinavisch kledinglabel.

Quote: “Voor mij was model worden niet meteen een droom die in vervulling ging, eerder een interessante verrassing. Van competitie in de modellenwereld heb ik nog niets gemerkt, wel kwam ik al in contact met heel wat inspirerende mensen op heel wat inspirerende plaatsen. Onder meer Raf Simons, Walter Van Beirendonck, Pierre Debusschere, Willy Vandeperre, Olivier Rizzo en Charlie De Keersmaecker zijn bijzondere creatieve geesten, en ik ben dankbaar dat ik voor hen mocht werken. Voor de toekomst zou ik zeggen: meer van dat. Daarnaast wil ik zelf graag als fotograaf aan het werk gaan, na mijn opleiding aan de academie van Antwerpen.”

Clémentine Deraedt

Dit zijn de genomineerden voor de Weekend Fashion Awards
© –

Leeftijd: 18

Woonplaats: Doornik

Beknopt CV: twee jaar geleden stuurde Deraedts oudere zus Manon enkele kiekjes van Clémentine naar het Brusselse agentschap Be Model Management. Zelf had ze er niet veel vertrouwen in, maar het bureau viel voor haar sterke blik. Haar internationale debuut liet niet lang op zich wachten, en in het najaar van 2013 defileerde Deraedt voor Louis Vuitton en Miu Miu. Sindsdien stond ze op de catwalk voor onder meer Dior, Viktor & Rolf, Chloé en Diane Von Furstenberg, poseerde ze voor de camera van Paolo Roversi voor de Italiaanse Vogue en sierde ze de cover van de jeansspecial van Le Vif Weekend. Daarnaast was ze te zien in de recentste zomercampagne van Valentino.

Quote: “Ik zal volgend jaar mijn humanioraopleiding aan het Collège Notre-Dame in Doornik voltooien. Nadien wil ik een jaartje vrijaf nemen om me op modellenwerk toe te leggen. Het vele reizen en het leven dat ik nu leid, zullen het niet makkelijker maken om mijn studies terug op te pikken, maar dat is wel de bedoeling – ik hou liever een diploma achter de hand. Voorlopig twijfel ik nog tussen rechten, marketing en communicatie”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content