Dit is waarom Clinton-supporters wit zullen dragen op 8 november

Hillary Clinton © REUTERS

De hashtag #WearWhiteToVote doet al een aantal weken de ronde op Twitter en Facebook en roept de achterban van Amerikaans presidentskandidate Hillary Clinton op om witte kleding te dragen naar de stembus.

Volgens de Boston Globe plannen heel wat supporters van Hillary Clinton een witte outfit uit hun garderobe te halen om op 8 november hun stem uit te brengen. Niet omdat ze zo meer zullen opvallen tussen de grauwe winterjassen, wél omdat wit een belangrijke kleur is voor de suffragettes die aan de start van de twintigste eeuw vochten voor vrouwenrechten en stemrecht voor vrouwen in de Verenigde Staten.

De officiële kleuren van de ‘suffrage’-beweging waren goud, wit en violet, omdat de kleuren stonden voor hoop, moed, loyaliteit en puurheid, al zeggen sommigen dat het acroniem van de kleuren stond voor Give Women Votes. De suffragettes droegen vaak lange witte jurken met goud-paarse linten en banners waarmee ze door de straten liepen en ‘de openbare orde verstoorden’ om hun stem te laten horen. Het feit dat de Verenigde Staten kans maakt op een vrouwelijke president is voor heel wat hedendaagse vrouwenbewegingen net zo’n significante strijd als die van destijds.

Historische waarde

Het is een mening die vermoedelijk ook Hillary Clinton is toegedaan. Toen ze in juli genomineerd werd als Democratisch presidentskandidaat was HRC ook volledig in het wit gekleed. De New York Times berichtte toen al dat haar kledingkeuze niet toevallig was en legde ook de link met de suffrage-beweging én de kledingkeuze van Geraldine Ferraro, die in 1984 ook volledig in het wit gehuld was om haar nominatie als eerste vrouwelijke vicepresidentskandidaat te aanvaarden.

Hillary Clinton en Donald Trump in debat in Las Vegas
Hillary Clinton en Donald Trump in debat in Las Vegas© REUTERS

Het feit dat geen enkele mode-ontwerper of retailer het veelbesproken witte broekpak van Clinton opeiste na die conventie spreekt boekdelen en getuigt van respect voor de historische waarde die HRC’s outfit die avond uitstraalde. Ook tijdens haar laatste debat met Republikeins kandidaat Donald Trump was Clinton uitgedost in een wit jasje.

De Clinton-achterban bestaat voor een groot deel uit mensen die net om de historische waarde van Clintons mogelijk presidentschap op haar zullen stemmen. Het is dan ook gepast dat zij zich in de suffrage-kleur zullen uitdossen wanneer ze dinsdag hun stem gaan uitbrengen. De beweging lijkt volgens R29 in ieder geval volledig organisch te zijn ontstaan en zich te verspreiden, zonder officiële coördinatie van Clintons campagneleiders.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content