Dior zonder Galliano is “hutsepot”

De internationale pers had weinig lof voor de eerste show van Dior zonder John Galliano.

In het Parijse Musée Rodin is gisteren de week van de haute couture van start gegaan. Modehuis Dior bracht er voor het eerst in 15 jaar een couturecollectie zonder hoofdontwerper John Galliano.

Na het ontslag van voormalig artistiek directeur John Galliano, werd er reikhalzend uitgekeken naar diens opvolger. Tijdens de vorige show kwam Dior topman Sidney Toledano in gezelschap van het hele atelier het publiek groeten. Ditmaal namen Bill Gaytten en zijn assistente Venegas de ‘catwalkgroet’ voor hun rekening.

Bill Gaytten, die in 1999 als studioassistent van Galliano zijn intrede deed bij het Franse luxehuis, is er vorige maand aangesteld als creatief directeur. Hoewel Galliano de couturecollectie ontworpen heeft, volgt hij volgens het management van Dior Galliano niet op.

Carnavalstoet

Voor de couturecollectie zelf haalde Gaytten zijn inspiratie in de architectuur, meer bepaald in de Memphisbeweging uit de jaren ’80. Denk aan tutti-frutti kleurenpaletten, jurken in metaalkleurig zijde, bolero’s met vierkante pailletten en avondjurken in vele lagen tule.

De haute-coutureshow werd met weinig lovende kritieken onthaald. Mode-icoon Suzy Menkes nam een duidelijk standpunt in in The New York Times: “De haute-coutureshow van Christian Dior was een mix van Rio en rozen, bloemblaadjes en confetti, clowns en avondjurken”. De Guardian sprak dan weer van “een eclectische show, een collectie die sturing miste in de vorm van een sterk creatief leider”.

De internationale modepers spreekt klare taal: de show onder leiding van Bill Gaytten was één grote “hutsepot”. Een opvolger voor grootmeester Galliano is nog niet meteen gevonden. (JJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content