Dior zet Galliano aan de deur

© reuters

Modehuis Christian Dior heeft ontwerper John Galliano met onmiddellijke ingang ontslaan als creatief directeur. Dat gebeurde naar aanleiding van enkele antisemitische uitlatingen van de flamboyante Brit.

“Ik veroordeel zeer sterk de uitspraken van Galliano, die volledig indruisen tegen de essentiële waarden van het Huis van Christian Dior”, verklaarde Sidney Toledano, de voorzitster van Dior.

Het “hatelijke gedrag” van de ontwerper was, volgens het modelabel, de laatste druppel die leidde tot zijn ontslag.

Caféruzie

Vorige donderdag vond er een woordenwisseling plaats tussen Galliano en een echtpaar op het terras van café La Perle in Parijs. Wat de aanzet was tot de ruzie is nog steeds niet duidelijk. Wel verklaarde het koppel op de Franse televisiezender Europe 1 dat Galliano hen “Dirty jewish face, you should be dead” en “Fucking Asian bastard, I will kill you” naar het hoofd slingerde.

Op de koop toe dook maandag een video op van een dronken Galliano die – vermoedelijk in dezelfde bar – antisemitische opmerkingen maakt over een groepje mensen aan een nabije tafel.

Ontslag

Nadat Dior de ontwerper eerst op non-actief had gezet, raakte dinsdag bekend dat hij niet meer welkom is als creatief directeur. Galliano was sinds 1999 verantwoordelijk voor de vrouwencollecties van het modehuis.

De Dior show tijdens de Parijse modeweek zal wel gewoon doorgaan op vrijdag 4 maart.

Vincent Fobelets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content