Dierenrechtenactivisten willen bontverbod op Parijse modeweek

Fourrure Torture wil dat bont verboden wordt op de Parijse modeweken.

Het was al duidelijk in Milaan en in Parijs is het niet anders: de ontwerpers willen dat we volgende winter bont dragen. Maar daar hebben dierenrechtenactivisten het niet zo op begrepen. De Franse dierenrechtenorganisatie ‘Fourrure Torture’ heeft een brief geschreven aan Didier Grumbach, voorzitter van de Franse Couturefederatie, waarin ze oproept tijdens de volgende Parijse modeweken “bont te verbieden”, naar het voorbeeld van de modeweek in Oslo, die dat als eerste in de wereld deed.

“Opdat Parijs een hoofdstad van de mode zou zijn, en niet van het dierenleed, hoopt Fourrure Torture ten zeerste dat u het Noorse voorbeeld zult volgen en niet langer bont op de catwalks zult aanvaarden”, zo schreef Olivier Rafin, directeur van de dierenrechtenorganisatie in zijn brief.

Naar aanleiding van het defilé van Stella McCartney, die nooit bont of dierlijke huid gebruikt, voerde dierenrechtenorganisatie Peta maandag al een ballet op bij de opera van Parijs om het dierenleed aan te klagen. Volgens Peta, dat 2 miljoen aanhangers telt in de wereld, worden wereldwijd elk jaar miljoenen dieren gedood voor hun vacht en worden ze vaak levend gevild of geëlektrocuteerd om de kwaliteit van de pels te behouden. Een bewering die trouwens wordt tegengesproken door de Belgische Bontfederatie. “De huid van het dier wordt pas ontdaan wanneer het dier dood is. Op die manier lijdt het geen pijn en heeft het ook geen stress wanneer het gedood wordt. In Europa zijn dierenwelzijn en het doden van dieren zeer strikt gereglementeerd. Deze wetgeving is van toepassing op alle gekweekte dieren, inclusief pelsdieren”, luidt het.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content