Dertig jaar Robert Clergerie

Robert Clergerie viert de dertigste verjaardag van zijn schoenenmerk met de heruitgave van twee sucessmodellen.

1980 was het, toen Fransman Robert Clergerie zijn eerste schoenencollectie uitbracht. Dertig jaar later klinkt zijn naam als een klok. In de VS kreeg hij al vier keer de prijs van ‘Designer van het Jaar’ en op 30 november 2009 sloeg de Franse president Sarkozy hem tot ridder in het Légion d’Honneur. En hij ontwerpt nog altijd schoenen, op zijn stek in Romans sur Isère.

Om de dertigste verjaardag van zijn succesvolle schoenenmerk te vieren, brengt hij twee modellen die zijn succes gemaakt hebben opnieuw uit. Het gaat om twee strooien modellen met dikke zool: een sandaal en een derby-schoen, prototype van de mannenlijk-vrouwelijke stijl waar hij van houdt.

Bijna geen dertigste verjaardagEven zag het er nochtans naar uit dat het merk zijn dertigste verjaardag niet zou halen. In 2001 verkocht Clergerie zijn zaak. En in 2004 kondigden de overnemers aan de boeken dicht te doen. Toen de stichter dat zag gebeuren besloot hij zelf zijn zaak opnieuw over te nemen en sinds januari 2005 heeft hij de touwtjes weer stevig in handen.

‘Made in France’
De tijden zijn nochtans hard voor schoenen die een label ‘Made in France’ dragen. Maar delocalisatie is een woord dat Robert Clergerie niet kent. Om zijn schoenen te kunnen maken, heeft hij het contact met zijn atelier nodig. Hij wil de evolutie van zijn product van het begin tot het einde volgen en de geur van leder ruiken. Een schoen van Robert Clergerie zit ook altijd ingenieus in mekaar en is comfortabel, vaak met blokhak.

Succes keert terug
En het success keert weer. In 2009 telde Clergerie 240 werknemers. Zijn atelier en de fabriek in Romans produceren bijna 180.000 paar schoenen per jaar, die worden verkocht in 26 eigen boetieks en in meer dan 650 multimerkenboetieks wereldwijd. In ons land heeft Clergerie één boetiek, aan het Stefaniaplein vlakbij de Louizalaan in Brussel.

Ann Heylens.
Robert Clergerie, Stefaniaplein 1 A, Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content