De verschillende gezichten van Brusselaar en creatieveling Julien Sanders

© .

Julien Sanders (28) is vintage-expert, creatief consultant en ontwerper. Hij prijkt op nummer 22 in De 30 onder 30 van Knack Weekend.

1. “Tegelijk met mijn antiquairsopleiding aan het Institut des Arts et Métiers in Brussel specialiseerde ik me in de geschiedenis van de mode uit de twintigste eeuw. De kunstmarkt voor vintage kleding heeft me altijd geboeid, hoewel ze hier nog weinig bekend is. De kennis rond luxe vintage is hier relatief nieuw in vergelijking met Frankrijk waar er veel verzamelaars en veilingen zijn – die ook in trek zijn bij de archieven van de Parijse couturehuizen. Zo heb ik zelf onder meer met de archieven van Chanel gewerkt. Na mijn studies werkte ik voor diverse Parijse antiquairs en organiseerde ik zelf verkopen: Les ventes de Sanders San. Voor elk evenement doorzocht ik de garderobe van particulieren, waarna ik bijvoorbeeld defiléstukken van Tom Ford voor Yves Saint Laurent aanbood. Kledingstukken hebben hun eigen leven en geschiedenis, iets wat ik ontdekte door mijn ontmoetingen met de mensen die ze gedragen hadden.”

2. “Tegenwoordig gebruik ik mijn kennis van de mode en haar geschiedenis als creatief consultant. Mode is per definitie cyclisch. Alles wat je ziet, is een echo van het verleden. De analyse van de huidige trends en de vergelijking met die van het verleden, laat me dus toe om de trends van morgen te begrijpen. Zodoende werk ik achter de schermen van enkele Belgische modemerken, waarvan ik de visuele identiteit mee op punt stel. Die storytelling boeit me enorm en is een van de redenen waarom ik het werk bewonder van Benoît Bèthume en Jean-Paul Lespagnard, wiens universum me doet reizen.”

3. “Momenteel leg ik met een Belgisch naaiatelier de laatste hand aan een capsulecollectie met hemden. Een project waaruit duidelijk mijn passie voor luxe, vintage en nobele stoffen zal spreken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content