De uitverkoren stad van modefotograaf Wing Shya: ‘Ik hou van dat chaotische geroezemoes’

© Wing Shya
Elke Lahousse
Elke Lahousse Journalist voor Knack Weekend

China’s bekendste fotograaf, Wing Shya, staat bekend voor zijn filmische stijl. Louis Vuitton vroeg hem om een iconische plek te fotograferen voor de boekenreeks, ‘Fashion Eye’, naast vier andere fotografen. Shya koos Sjanghai.

Als Wing Shya (52) voor een aantal dagen in Sjanghai verblijft, maakt hij altijd een wandeling over de Bund, de befaamde oeverpromenade langs de Huangpu, waar je het indrukwekkende panorama hebt van de wolkenkrabbers in het financiële district aan de overkant van het water. Daarna gaat hij steevast een Chinese bun of dumplings eten. Want, zo oordeelt Shya: “Nergens in China smaken de klassieke buns zo lekker als in Sjanghai.”

Sjanghai heeft enorm veel uitstraling. Op een mistige ochtend ziet de stad er zo filmisch, zo elegant en tegelijk zo fragiel uit

Wing Shya is een foodie, maar bovenal is hij een van Aziës bekendste fotografen. Zijn grote doorbraak kwam er in 1997, toen hij fotograaf en grafisch designer werd voor de gerenommeerde filmmaker Wong Kar-wai. “Twintig jaar lang mocht ik met hem samenwerken aan films als Happy Together, In the Mood for Love en 2046. Dankzij Wong Kar-wai bereikte ik met mijn latere werk als modefotograaf meteen een internationaal publiek”, zegt Shya.

Shya verdeelt zijn tijd tussen zijn geboortestad Hongkong en China’s grootste stad Sjanghai. “Hongkong zal altijd mijn uitvalsbasis zijn, maar Sjanghai is mijn tweede thuis. Het is een dynamische stad waar oosterse en westerse invloeden hand in hand gaan. Er hangt enorm veel energie in de lucht, doordat de mensen, vooral studenten, er leergierig, gefocust en gedreven zijn. Ik hou van dat chaotische geroezemoes. Hoewel Sjanghai een gigantische stad is, is er ruimte voor groei en experiment. De markt is er nog niet zo volwassen en verzadigd als in Hongkong.”

De uitverkoren stad van modefotograaf Wing Shya: 'Ik hou van dat chaotische geroezemoes'

Zijn oosterse achtergrond én de westerse scholing, die Shya genoot aan de Emily Carr University of Art and Design in het Canadese Vancouver, maakten dat hij een unieke en herkenbare stijl ontwikkelde in alles wat hij doet: van grafisch design en reclamecampagnes, tot modeshoots, videoclips en films. Telkens balanceren zijn rauwe, rokerige, maar tegelijk stijlvolle en sensuele beelden op het kruispunt van cinema, kunst en mode.

“Mijn geheim? Achter elke foto schuilt een verhaaltje, dat doordrongen is van emoties en context. Die truc heb ik van Wong Kar-wai geleerd. In mijn vroegere werk was ik meer gefocust op de techniek van het fotograferen. Maar vandaag verzin ik voor elke opdracht een verhaal, alsof ik een filmscène zou draaien. Vervolgens probeer ik dat verhaal over te brengen aan de rest van mijn team, modellen en stylisten. Daar slaag ik meestal niet in. Toch spelen emoties altijd de belangrijkste rol in mijn werk, of ik nu een straatbeeld in Sjanghai of een commercieel product fotografeer.”


Het boek Shanghai, uit de reeks Fashion Eye, kost 50 euro in de boetieks van Louis Vuitton in Brussel, Antwerpen en Knokke De gelimiteerde vijfdelige set kost 350 euro en zit in een plexiglazen doos.

De uitverkoren stad van modefotograaf Wing Shya: 'Ik hou van dat chaotische geroezemoes'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content