De techniek achter de ‘ijsbloemen’ bij Dries Van Noten

© AFP

Ze vielen bijna meer op dan de prachtige silhouetten die voorbijgleden, de ijssculpturen die de Dries Van Noten show in Parijs opleukten.

Dries Van Noten stelde in Parijs zijn zomercollectie voor tegen de achtergrond van ware kunstwerken: prachtige bundels bloemen waren ingevroren in grote heldere ijsblokken die smolten terwijl de modellen zijn creaties aan de verzamelde pers liet zien. De sculpturen zijn het werk van de bloemkunstenaar Azuma Makoto, waarmee Van Noten eerder al samenwerkte voor zijn ‘Inspirations’ expo in Les Arts Décoratifs in 2014 – een tentoonstelling die later ook hernomen werd door het Antwerpse MoMu.

Voor zijn SS17-presentatie vroeg de Antwerpse designer aan Makoto om zijn ‘Iced Flowers’ show – die vorig jaar in Tokio werd gehouden- te herinterpreteren. Hiervoor heeft Azuma meer dan 100 soorten zeldzame bloemen, afkomstig van een Amsterdamse bloemenmarkt, in 23 verschillende arrangementen geschikt, rekening houdende met het Japanse aspect van ruimtelijkheid en bloemschikken. Daarna plaatste de kunstenaar de bloemstukken in ijskoud water die hij vervolgens in de vriezer schoof. De kunstwerken werden vervolgens met gekoelde wagens van België naar de lichtstad verhuisd waar ze de ochtend van de show werden uitgeladen en geplaatst.

“De bloemen komen in een blok ijs nog meer tot hun recht – ze interageren daar met luchtbellen en licht”, aldus Azuma aan The New York Times.

De Belgische blog Yayzine zette eerder al het werk van de Japanse kunstenaar in de schijnwerpers in een post waar ook de techniek achter de ijsbloemen te zien is.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content