De psychologie van de rode loperjurk

De kledingkeuze van de topactrices is zowat even spontaan als de beslissing wie de hoofdrol krijgt in een 100 miljoen dollarfilm.

Als gewone vrouwen al uren kunnen tobben over een outfit, bedenk dan eens wat een Hollywoodster doormaakt wanneer ze de juiste rode loperjurk moet kiezen, bijvoorbeeld voor The Golden Globes. Eigenlijk is de kledingkeuze van de topactrices zowat even spontaan als de beslissing wie de hoofdrol krijgt in een 100 miljoen dollarfilm. Beide hebben te maken met beeld en perceptie, beide kunnen een triomf of mislukking betekenen. Sterren gebruiken de rode loper voor hun publieke imago, hun status, hun carrièreplanning en zelfs hun liefdesleven.

Casual op de rode loperHet is moeilijk te geloven maar in de vroege jaren ’90 kwamen de actrices ‘casual’ naar de Globes. “Ze droegen broekpakken en een klein brilletje om hun speeches te lezen”, aldus Carlos Souza, ambassadeur van Valentino. “Meneer Valentino keek ernaar en werd kwaad: “Waar is de glamour van het Oude Hollywood?”, zei hij.

Het tij keerde in 2000, toen Halle Berry genomineerd was voor haar rol in ‘Introducing Dorothy Dandridge’ en verscheen in een witte Valentino-jurk die een “wow-reactie” uitlokte. “Die jurk veranderde de regels van het spel”, aldus Philip Bloch, de stylist die Berry vroeger kleedde. En geen klein beetje.

Slap koord“Mode en imago zijn nu een groot stuk van mijn job geworden”, zegt de manager van een Golden Globe genomineerde. “Je moet het goed kunnen inschatten. Je wil niet van je publiek vervreemden door ‘over the top’ te gaan, maar je mag ook niet ontkennen dat een jong vrouwelijk publiek beïnvloed wordt door wat actrices dragen.”
“Actrices moeten een slap koord bewandelen”, beaamt Cameron Silver, eigenaar van vintageboetiek Decades, waar veel Globesjurken naartoe gaan. “Teveel avant-garde reduceert hen tot fashion girl. Zijn ze te sober dan komen ze op de worst dressed list. Overdreven aandacht voor mode kan ook hun imago als actrice ondergraven”.

KiescomitéVoor de gewichtige keuze worden dan ook vaak stylisten, managers, pr-mensen of familieleden opgetrommeld. “Het hangt af van de ster. Sommigen weten precies wat ze willen, anderen hebben een heel comité nodig”, aldus styliste Elisabeth Stewart. “Julia Roberts kiest bijvoorbeeld steevast voor eenvoudige jurken, zelfs toen ze in 2001 een Golden Globe won voor Erin Brockovich.”

Ook zie je vaak dat wanneer sterren onaantrekkelijk moeten zijn op het scherm, zoals Kate Winslet in “The Reader” en Nicole Kidman in “The Hours” ze hun femme fatale- factor op de rode loper opkrikken. “Hilary Swank kon haar figuur niet tonen in ‘Boys Don’t Cry'”, zegt haar styliste Tanya Gill. “Toen ze naar de Globes ging was dat in een pure couturejurk van Versace”.

Benieuwd naar wat de sterren dit jaar zullen aantrekken? De Golden Globes worden uitgereikt op zondag 16 januari.

Ann Heylens.
Bron: Reuters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content