De opmars van shapewear
Figuurcorrigerend ondergoed heeft een lange weg afgelegd. Van de gigantische vleeskleurige slip van Bridget Jones naar Doutzen Kroes in een sexy lingeriesetje.
Figuurcorrigerend ondergoed heeft een lange weg afgelegd. Van de gigantische vleeskleurige slip van Bridget Jones naar Doutzen Kroes in een sexy lingeriesetje.
Vandaag kennen vrouwen heel wat minder gêne over figuurcorrigerend ondergoed. Het hangt tegenwoordig in alle maten en soorten in de winkelrekken. Shapewear is nochtans geen nieuw fenomeen.
Van korsetten naar Poiret naar shapewear
Rond de 14e eeuw begonnen vrouwen met het dragen van stevige linnen onderkleding die aan de voor- en achterkant flink aangesnoerd werd. In de 15e eeuw werd dit soort onderkleding als normaal beschouwd.
In de twintigste eeuw vond ontwerper Paul Poiret dat het genoeg was geweest en rond 1910 schafte hij het korset af. Omdat veel vrouwen echter niet zonder korset konden, ontwierp hij een zachte gordel van rubber met een passende BH, de eerste in de geschiedenis van de mode. De gordel legt minder de nadruk op de taille en meer op de heupen en billen. Tijdens de oorlog werd de mode comfortabeler, maar na de oorlog kwamen gordels, korsetten en jarretels helemaal terug en behoorden ze opnieuw tot de essentiële basisstukken van elke vrouw.
Vandaag de dag zijn veel vrouwen blij met de revolutionaire ontwikkelingen die shapewear heeft doorgemaakt. Het is immers een snelle en makkelijke manier om minpuntjes te verdoezelen en een zandloperfiguur te creëren zonder de ongemakken van vroeger.
Figuurcorrigerend ondergoed is hip
Shapewear in zijn huidige vorm is uitgevonden in de Verenigde Staten aan het begin van de jaren 2000, zegt Stefaan Van Dyck van AnyCommerce bvba, uitbater van de online flagship stores van CASS Luxury Shapewear en de Jolilly shapewear speciaalzaken en waar je online het luxe corrigerend ondergoed van CASS Luxury Shapewear, Body Wrap, IMEC, Pierre Mantoux en Equmen kan kopen. Ondertussen is de trend overgewaaid en redelijk ingeburgerd in Europa. Alle grote lingeriemerken hebben een shapewear collectie en zijn daar ook trots op.
Lien Van de Velde, Brand Design Manager van lingeriemerk Marie Jo L’Aventure kan meespreken over die evolutie: “Shapewear, of figuurcorrigerend ondergoed, bestond wel al in België maar werd steeds in het hoekje geduwd van grootmoeders lingerie: korsetten, gaines, pantyslips,… Kortom shapewear dat heel technisch en functioneel was. Het deed wat het beloofde, namelijk het lichaam insnoeren en mooi glad maken. Tot een paar jaar geleden bleef het Belgische aanbod heel beperkt en kon je je niet voorstellen dat een jonge, modieuze vrouw shapewear zou dragen. Maar nu lukt het ons om het ook fijn, verleidelijk en vrouwelijk te laten uitzien, waarin je je op en top vrouw voelt. Het gaat niet enkel meer om vetrolletjes camoufleren, het figuur van vrouwen mag meer in de bloemetjes gezet worden.”
Van een te klein aanbod is nu al een tijdje geen sprake meer: lingeriemerken als Triumph, Marie Jo, PrimaDonna en Hunkemöller sprongen op de verleidelijke shapewear-kar, waardoor de Belgische vrouw genoeg keuze heeft. De collecties voor 2012 zien er alvast allesbehalve vleeskleurig en oubollig uit. Lien Van de Velde: “Voor Marie Jo hebben wij onze collectie geïnspireerd op retro-elementen uit de jaren ’50 en hebben we gebruik gemaakt van vrouwelijke materialen en fijne afwerkingen. Het geheel heeft een mysterieuze “Mad Men” allure.”
Ook Emma Gelaude – blogster en styliste – vindt dat het absoluut geen schande is om figuurcorrigerend ondergoed te dragen. “Als sterren zoals Beyoncé, die zogezegd een perfect figuur hebben, al shapewear dragen, dan kunnen gewone vrouwen niet anders dan besluiten dat het geen schande is om hier en daar wat oneffenheden te verdoezelen. Je merkt alleszins dat er veel minder taboe rust op het dragen van figuurcorrigerend ondergoed. Shapewear wordt een standaard item in de kledingkast, zoals panty’s of een sportbeha. Zelfs lingeriemerken als Agent Provocateur hebben een lijn. Dat had je vijf jaar geleden echt niet kunnen vermoeden.”
Naast de lingeriemerken hebben ook televisiefiguren zoals Trinny en Susannah een invloed gehad op de populariteit van shapewear. Hun vele verwijzingen naar ‘magic knickers’ hebben de verkoopcijfers alleen maar doen stijgen.
Ook series zoals Mad Men hebben bijgedragen tot de hype. Mad Men-styliste Janie Bryant duidt op het belang van shapewear in de serie. “Shapewear is een essentieel onderdeel van de garderobe van een vrouw. Shapewear stroomlijnt je lichaam en zorgt ervoor dat kleding beter past. Het is letterlijk het fundament van elke goede look.”
Soorten shapewear
Shapewear wordt gemaakt uit elasthaan, een synthetische vezel met erg grote elasticiteit. Er zijn corrigerende shorts die een afslankend en push-up effect geven van het achterwerk, terwijl de slips eerder voor een plattere buik en meer taille zorgen. Onder een jurkje of rok draag je beter een figuurcorrigerende onderjurk. Een corrigerende top geeft een stevigere buste en een platter buikje en zorgt er voor dat vetbandjes op de rug en de flanken verdwijnen.
Corrigerende body’s creëren een plattere buik, een mooiere taille en een stevigere buste. Om dijen en heupen te stroomlijnen, trek je best een legging aan. Het is ook altijd belangrijk om je ondergoed aan te passen aan je outfit. Vooral onder satijn is het aangeraden om figuurcorrigerend ondergoed te dragen.
Toekomst
In de Verenigde Staten is shapewear al helemaal gemeengoed. In Europa staan we nog niet zo ver, maar toch zijn er al enkele evoluties op te merken. Emma Gelaude: “Sexy is het ondergoed nog altijd niet, maar het is wel al eleganter dan een paar jaar geleden. Naast de vleeskleurige, witte en zwarte modellen, zie je hier en daar ook andere kleurtjes, en durft men al eens te experimenteren met doorschijnende stofjes. Toch denk ik dat shapewear altijd sober zal blijven. Het is en blijft tenslotte iets functioneels.”
Wie dacht dat enkel vrouwen ingesnoerd konden worden, heeft het mis. Ook voor mannen bestaat figuurcorrigerend ondergoed. Voor mannen bestaan er voornamelijk hemdjes, singlets en T-shirts die het bovenlichaam strakker maken. Ze verdoezelen de buik een beetje en doen de borstkas beter uitkomen. Voorlopig is deze markt nog heel beperkt, maar ook hier wordt een evolutie verwacht.
Renske De Maesschalck
(Bronnen: Fashionista – www.corrigerendondergoed.be – www.perfectlybasics.nl)
Enkele merken die Shapewear verkopen: Anita, Aubade, Cass Luxury Shapewear, Cosabella, Fantasie, Elomi, IMEC, Implicite, Miraclesuit, Scala, PrimaDonna, Triumph, Wolford, Body Wrap Shapewear, Body Wrap Lites Lace, Cette, Maidenform, Susa, Wacoal, Yummie Tummie, Spanx. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier