De nylonkous verpest het milieu, maar beterschap is op komst

Bekend fenomeen: een ladder in een nylonkous. © Getty Images/iStockphoto

Grof gesteld worden nylonkousen gemaakt van plastic en gooien we ze erg snel weg. Slecht voor het milieu dus. Maar er zijn alternatieven. Zo heeft Wolford prototypes van kousen volgens het Cradle to Cradle®-principe klaar.

Nylon is een synthetische kunststof die rond de Tweede Wereldoorlog algemeen beschikbaar werd. Het werd erg populair als vervanging voor zeldzame zijde. Dankzij de sterkte van het materiaal werd nylon ingezet voor militaire producten, zoals parachutes en tenten. Maar het werd ook gebruikt voor allerlei gangbare producten die voordien van zijde werden gemaakt, zoals dameskousen.

Vintage zijden kousen
Vintage zijden kousen © wikicommons

De panty zoals we die nu nog kennen werd uitgevonden in 1953 onder de naam Panti-Legs. In de jaren zestig, toen de minirok de mode bestormde, werden nylonkousen heel erg populair. Ophoudkousen waren immers vaak iets te sexy in combinatie met een kort rokje en jarretelles veel te ingewikkeld voor de jeugdige nieuwe trends.

Vervuilend product

Helaas is een nylonkous geen duurzaam product. De basis van onze nylonkousen is polyamide, wat gemaakt wordt van aardolie. Het is een synthetische stof die ontstaat door verschillende monomeren samen te koppelen. Aan die basis wordt een elastische kunstvezel toegevoegd zodat de kousen rekbaar zijn. Dat maakt het ook meteen een erg moeilijk product om post-productie te recycleren, want om alle onderdelen uit elkaar te halen, te vervezelen en er opnieuw kousen van te spinnen is een zeer arbeidsintensief werk.

Bovendien kost het heel veel energie en water om de nylonkousen te maken en komt het broeikasgas distikstof(mono)oxide (lachgas) vrij tijdens de productie van nylonkousen.

Nylonkousen zijn ook meestal geen lang leven beschoren. Ladders zijn haast onvermijdelijk en tenzij je een punk- of emo kledingstijl hebt, betekent dat het einde van de panty. Gooi de nylonkousen niet zomaar in de vuilnisbak, maar breng ze naar een ophaalpunt voor textiel.

Alternatieven

Gelukkig zijn er producenten die een meer duurzame oplossing bedenken voor de traditionele nylonkous. Zo zijn er al panty’s op de markt die gemaakt zijn van gerecycleerd materiaal, meer bepaald van pre-consumptie materiaal. Bij Kruidvat kan je een Ecocare panty kopen voor een zacht prijsje of je kunt opteren voor de ecokousen van Swedish Stockings. Deze panty’s zijn al een hele stap vooruit, want afvalmateriaal een nieuw leven geven in de vorm van mooie, stevige nylonkousen is natuurlijk beter dan de reststoffen gewoon verspillen.

Nog beter zou zijn als de productie van nylonkousen niet start bij een materiaal dat vervuilt, zonder in te boeten aan kwaliteit.

Samenwerking

Cradle to Cradle
Cradle to Cradle© Wolford

Drie jaar lang boog Wolford’s departement Product Development over dit vraagstuk. Ze sloegen de handen in elkaar met een consortium van vijftien bedrijven uit de Vorarlberg-streek van Oostenrijk die Cradle to Cradle®-componenten produceren voor de lingerie- en kousenbusiness. Dit consortium, het COIN (Cooperation Innovation), krijgt steun van het Oostenrijkse Forschungsförderunggesellchaft (het agentschap ter promotie van onderzoek) dat samenwerking tussen bedrijven en onderzoeksinstituten stimuleert zodat expertise vertaald kan worden in innovatieve producten. De ontwikkeling van deze producten en materialen was mogelijk dankzij onderzoek volgens het Material Health Assessment van de assessor EPEA Switzerland die het Cradle to Cradle Certified™-certificaat uitreikt.

Circulaire cyclus

Met deze nieuwe panty’s kunnen er voedingsstoffen worden gecreëerd in verschillende biologische en technische cycli. Het doel van de innovatie is het ontwikkelen van producten met niet-schadelijke grondstoffen, chemische producten en verf die veilig en gezond zijn voor de consument, de maatschappij en het milieu. Ze hebben dus een manier gevonden om de levenscyclus van panty’s circulair in plaats van lineair te maken, wat aansluit bij de Cradle to Cradle-techniek. Het uitgangspunt van deze aanpak is ervoor zorgen dat er geen afval overblijft op het einde van de levenscyclus van een product.

Cradle to Cradle
Cradle to Cradle© Wolford

Voor de biologische cycli zullen zowel lingerie als panty’s gemaakt worden van Lenzing Modal® (een cellulosevezel afkomstig van duurzaam beheerde bossen), van een speciaal gewijzigd biologisch afbreekbaar oliepolymeer (infinito® van Lauffenmühle) en van een speciale premium slimme ROICA™-draad die uiterst rekbaar is en afgebroken wordt zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Al deze componenten beantwoorden aan de veiligheidstandaarden voor biologische cycli. Tegelijkertijd zullen alle producten die beantwoorden aan de standaarden voor de technische cyclus gemaakt worden van Polyamide 6 en het hierboven vermelde elastomeer.

Toekomstmuziek

Tegen de herfst-winter van 2018 verwacht Wolford dat de producten die deel uitmaken van beide cycli in de winkelrekken zullen landen. Wat het prijskaartje voor deze producten zal bedragen is nog niet geweten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content