De nieuwste mannen

Twee rastalenten op de catwalk in Parijs. Bernard Willhelm en Walter Van Beirendonck.

Bernhard Willhelm evoceert, net als Raf Simons, een soort Aards Paradijs. Het heeft de vorm van een schildersatelier, eventueel in een beschutte werkplaats. We zien een trio vreemde wezens in kniehoge zwartrubberen laarzen en een gemeenschappelijke pruik; pluchen dieren en wat groene kool. De modellen stappen eerst op een verhoogje en vervoegen daarna het tableau. Eén bevallige zwarte jongen schildert de vingers van een ander model. Een andere jongen maakt met de kool hoedjes voor de speelgoeddieren. De andere modellen schilderen oude boeken en tweedehands canvas. De jongens zijn gevoelig en macho tegelijk, zoals Freddy Mercury achter zijn stofzuiger. En dat is typisch voor Willhelm.

De collectie is uitstekend: een soort greatest hits van Willhelmania, met onder meer een wilde interpretatie svan catchpakjes, camouflagestoffen, en etnische elementen. De roddelmolen fluistert dat dit misschien de laatste mannenshow van Willhelm is. Laten we hopen dat de roddelmolen zich vergist: de ontwerper is een rastalent. Hij is nodig.

Een rastalent is ook Walter Van Beirendonck, van wie Willhelm veel geleerd heeft. Walter citeert dit seizoen uit een boek van het Nederlandse ontwerperscollectief NL Design: “Isn’t it odd that Time and Life are registrated trademarks, that the Sun is a branded microsystem and that the Moon is a sect?”

De show gaat over individualisme. Wees jezelf. Van Beirendonck neemt zichzelf als model. De ene brede bear met baard en borsthaar na de andere neemt de catwalk, in seersucker jasjes, hemdjurken, parachutebroeken, en capes gemaakt van glanzend verpakkingsmateriaal. De ontwerper loopt ook zelf mee. Maar niet in de finale, waar de mannen in niets anders dan spannende slipjes paraderen. Aantrekkelijk is nog iets anders (tenzij voor de liefhebbers, allicht), maar het is wel een mooi statement, en de kruisvaarders tegen anorexische modellen kunnen er maar blij mee zijn.

Jesse Brouns.

Alle foto’s van de mannenmode in Parijs ziet u op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content