De nieuwe Pirelli-kalender: extravagante Alice in Wonderland met enkel zwarte modellen

© 2017 Pirelli & C. S.p.A.

In New York is de nieuwste Pirelli-kalender voorgesteld. De uitverkoren fotograaf is dit jaar de Brit Tim Walker die bekendstaat om zijn extravagante sets en herkenbare stijl. Als thema koos hij voor het klassieke Britse kinderboek Alice in Wonderland, maar hij wilde er wel zijn eigen, originele draai aan geven.

Hij nam de illustraties die auteur Lewis Carroll zelf maakte voor de eerste editie van het boek uit 1865 als basis. ‘Alice is zo vaak verteld en ik denk dat ik terug wilde gaan naar de oorsprong achter de fantasie van Lewis Carroll zodat je het vanaf het eerste begin kan vertellen. Ik wilde een andere en originele hoek vinden.’

Achttien bekende en rijzende sterren werkten mee aan de kalender. Tim Walker koos enkel voor zwarte modellen waaronder Whoopi Goldberg, Sean ‘Diddy’ Combs, het Soedanees-Australische model Duckie Toth, de Mexicaans-Keniaase actrice Lupita Nyong’o, de Gambiaanse vrouwenrechtenactiviste Jaha Dukureh, het Britse model en actice Naomi Campbelle en de Amerikaanse rapper en zanger Lil Yachty.

Het is niet de eerste keer dat voor louter zwarte modellen werd geopteerd. In 1987 gebruikte de Britse fotograaf Terence Donovan vijf zwarte modellen waaronder de toen zestienjarige Naomi Campbell voor zijn editie van de kalender.

Shona Heath maakte de sets en installaties die figureren op de kalender en mode-icoon Edward Enninful verzorgde de styling. Hij is bijzonder opgetogen over de keuze van de fotograaf: ‘Het is heel belangrijk dat het verhaal van Alice verteld wordt aan een nieuwe generatie. Haar avontuur in Wonderland weerklinkt in de wereld waarin we nu leven: obstakels die we moeten overwinnen en het idee om verschillen te vieren. … Om vandaag een zwarte Alice te zien betekent dat kinderen van alle rassen het idee van diversiteit kunnen omarmen vanaf een hele jonge leeftijd en ook kunnen ze ervaren dat schoonheid in alle kleuren voorkomt.’

Foto’s achter de schermen, filmpjes, interviews en filmpjes zijn te zien op de website van de Pirelli-kalender.

Partner Content